085-1303558 (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 22:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Z贸 bereid jij je voor op jouw leestoets Frans!

Heb jij binnenkort een leestoets, en zit je met je handen in het haar? Geen zorgen, dit zijn acht tips om je door die 茅ne moeilijke leestoets heen te helpen!

De voorbereiding

1. Woordjes, woordjes, woordjes..

..en nog eens woordjes! Als je dit leest is de kans groot dat jouw leestoets er erg snel aankomt, waardoor je misschien de tijd niet meer hebt om meerdere hoofstukken aan woordjes te leren. T贸ch is het onderhouden van je woordenschat en grammatica d茅 beste voorbereiding om betere cijfers te halen bij Franse leestoetsen. Bovendien is dit niet alleen handig voor woordjes- en grammaticatoetsen, maar ook voor je mondeling, je lees-, luister- en schrijftoetsen later. Als je je woordjes goed kent, begrijp je eerder waar een tekst over gaat en hoef je minder te gokken.
Het helpt om v贸贸r de toets nog even de woordjes en grammatica van de afgelopen tijd door te nemen. Een handige manier om in een korte tijd wat meer woordjes te leren, is bijvoorbeeld je telefoon een week voor de toets op het Frans te zetten.
Frans

2. Ken je Franse werkwoorden

Je hebt vast al de onregelmatige werkwoorden 锚tre, avoir, aller, pouvoir en vouloir moeten leren. Dat komt mooi uit, want deze werkwoorden komen ontzettend veel terug in de Franse taal (dus 贸贸k in leesteksten)! Het is belangrijk dat je deze werkwoorden goed leert herkennen. Sowieso in de tegenwoordige tijd, maar misschien ook in de pass茅 compos茅, verleden tijd of als conditionnel. Zo zal je minder snel door de tekst in verwarring raken. Zelfs als je de exacte vervoegingen niet kent, helpt het om de werkwoordsvormen even door te lezen. Zo herken je ze op de toets, en haal je ze niet door elkaar met zelfstandig naamwoorden!

3. Leer de Franse voegwoorden

In de Franse taal zijn er maar wat voegwoorden, ook wel 鈥渃onnecteurs鈥 genoemd. Die zijn, net zoals in het Nederlands, ontzettend belangrijk in een tekst. Met voegwoorden leg je verbanden tussen zinnen in teksten. Neem nou bijvoorbeeld de zin: 鈥淚l fait trente degr猫s dehors, mais j鈥檃i froid鈥. In het Nederlands is dat: 鈥淗et is buiten dertig graden, maar ik heb het koud鈥. Het woordje 鈥渕aar鈥 heeft in deze zin een tegenstellend verband. Als je die zin in het Frans leest, is het erg handig om te weten dat 鈥渕ais鈥 in het Nederlands 鈥渕aar鈥 is. Zo lees je niet per ongeluk 鈥淗et is buiten dertig graden dus ik heb het koud鈥. Dat betekent iets heel anders! Als je je Franse voegwoorden goed kent, kan je een zin vaak beter begrijpen, zonder dat je alle woordjes hoeft te kennen. Als je zoekt op 鈥淔ranse voegwoorden鈥 zijn er online genoeg lijstjes te vinden. Misschien kan iemand uit je gezin je wel overhoren!
woordjes

Voor op de toets

4. Kijk naar de titel, kopjes en plaatjes

Zodra je op de toets een tekst voor je neus krijgt, is het handig om 茅茅rst te kijken naar de titel. Het vertelt je iets over het onderwerp van de tekst, alhoewel de titel soms ook misleidend kan zijn. Let daarom ook goed op de kopjes en de plaatjes. Ook de bron en de structuur van de tekst kunnen je veel vertellen over wat voor soort tekst het is.

5. Zoek naar synoniemen

Het kan zomaar voorkomen dat je een Franse tekst voorgeschoteld krijgt en g茅茅n idee hebt waar het over gaat, zelfs als je de titel, kopjes 茅n plaatjes bekijkt. Misschien komt er wel steeds een woord terug dat je niet kent. Wees gerust! De schrijver van de tekst helpt je namelijk altijd een beetje op weg. Zo is het de taak van een schrijver om de lezer geboeid te houden met, onder andere, gevarieerd taalgebruik. De kans is dus groot dat er in de tekst een synoniem staat van dat 茅ne woord dat jij niet kent! Probeer daarom je ogen open te houden voor de woorden die je w茅l kent.

6. Zoek de betekenis in de context

Een andere manier om achter de betekenis van een woord te komen, is zoeken in de context. De zinnen om het onbekende woord heen kunnen je veel vertellen. Ze plaatsen het woord in een context. Soms telt je hele alinea als context. Dat is logisch; vaak wordt er in een nieuwe alinea 茅茅n (nieuw) aspect van een onderwerp aan het licht gebracht. Het kan ook gebeuren dat de definitie letterlijk ergens in de alinea staat. Maak hier vooral gebruik van!
succes met je volgende leestoets

7. Let op Franse leenwoorden

Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar de Nederlandse taal kent erg veel Franse leenwoorden. Horloge, garage, ambulance, bureau, cadeau... De lijst is eindeloos! Ook in het Engels stikt het van de Franse woorden. Het Franse woord 鈥渄anser鈥 lijkt bijvoorbeeld een beetje op het Engelse woord 鈥渄ance鈥 en het Nederlandse 鈥渄ansen鈥. Gebruik je kennis van het Nederlands (en het Engels) om moeilijke woorden uit de te vogelen.

8. Benader de vraag met strategie

Het kan gebeuren dat je een vraag niet zo goed snapt, of slechts een vaag idee hebt van wat het antwoord nou eigenlijk moet zijn. Toch zal het antwoord altijd redelijk duidelijk in de tekst staan. De toetsenmakers passen soms zelfs de originele artikelen aan om je als lezer de goede richting in te sturen. Ze zullen dan een voegwoord toevoegen, of een ontkenning. Let daarop! Ook helpt het om de kernzin van de alinea鈥檚 te bepalen. Die trekt vaak een soort conclusie uit de alinea. Deze kernzin is vaak de eerste of de laatste zin van de alinea.

Zet hem op!

Met een beetje voorbereiding en deze acht tips op zak ga jij vast en zeker een mooi cijfer halen voor jouw toets. Bonne chance!

Dit artikel...

...Is geschreven door Donna Kok.
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over Frans