085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Kind zelfbeeld

Hoe herken je een laag zelfbeeld bij je kind?

Een laag zelfbeeld kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Hoewel volwassenen er vaak na verloop van tijd mee om leren te gaan is dit met kinderen anders. Door een laag zelfbeeld is het mogelijk dat jouw zoon of dochter moeite heeft om goede cijfers te halen op school. Veel ouders vinden het lastig om te zien of hun kind mogelijk last heeft van een laag zelfbeeld. Om je hier wat meer over te laten zien heb ik in dit artikel de belangrijkste informatie, over hoe je een laag zelfbeeld bij jouw kind kunt herkennen, voor je op een rijtje gezet.

Je kind geeft te snel op –

Als je kind een laag gevoel van eigenwaarde heeft kan het kind stoppen met iets voordat hij of zij het echt een kans geeft. Dit komt vaak voort uit het idee dat het toch wel weer zal mislukken. Je kunt dit bijvoorbeeld zien tijdens het leren. Maakt je kind een fout tijdens het oefenen van bijvoorbeeld wiskunde en schuift hij of zij gelijk het huiswerk aan de kant dan is het mogelijk dat dit komt door een te laag zelfbeeld.

Je kind kan geen complimentjes aannemen –

Het kan moeilijk zijn voor mensen om een compliment te accepteren, maar als je kind complimenten afwijst kan dat komen door het feit dat wordt gedacht dat het niet gemeend is of dat het niet terecht is. Ook is het mogelijk dat jouw kind zich niet zo goed kan vinden in kritiek en dat hij of zij zich een beetje terughoudend instelt in het dagelijks leven. Dit is niet altijd makkelijk te zien, maar het is wel een teken van een laag zelfbeeld.
laag zelfbeeld

Je kind praat negatief over zichzelf of anderen –

Mensen met een hoog gevoel van eigenwaarde denken hoog over zichzelf en anderen. Dit betekent dat het tegenovergestelde zou kunnen gelden voor mensen met een laag gevoel van eigenwaarde. Het kan betekenen dat jouw kind heel cynisch overkomt en dat je het idee hebt dat je kind zichzelf ook niet met respect behandelt. Belangrijk is om te kijken of dit komt door een gevoel van een laag zelfbeeld of dat het gewoon komt door de puberteit. Als ouder weet je goed hoe een kind kan doen in deze periode van zijn of haar leven.

Je kind vergelijkt zich altijd met anderen –

als je kind zichzelf voortdurend vergelijkt met zijn of haar vrienden of met anderen, dan kan het zijn dat hij of zij zichzelf niet leuk vindt of dat hij of zij niet zeker is van wie hij of zij is. Dit werkt in beide richtingen. Ze kunnen zichzelf naar beneden halen maar ze kunnen ook anderen naar beneden halen om zich beter te voelen. Dit is gedrag dat niet prettig is voor zowel het kind als voor de mensen om hem of haar heen. Zie je dat jouw kind hier last van heeft dan is dit een duidelijk teken.

Je kind is emotioneel bij fouten –

fouten maken is normaal en gebeurt veel. Zonder fouten is het niet mogelijk om jezelf te ontwikkelen. Als je kind een laag gevoel van eigenwaarde heeft, kan het echter zijn dat hij of zij emotioneel wordt bij fouten. Dit is met name te zien bij de meisjes, al zien we het ook bij jongens. Het kan zijn dat je kind begint te huilen bij het maken van huiswerk of dat hij of zij verdrietig thuiskomt na een potje voetbal.

Even tussendoor…

Als je denkt dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt van persoonlijke begeleiding en betere schoolcijfers, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!

Je kind heeft een afwijkende lichaamstaal –

dit is ook een belangrijk kenmerk om in de gaten te houden. Een afwijkende lichaamstaal omvat een meerdere dingen. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van oogcontact, veel voorover gebukt zitten, het vouwen van de armen en andere dingen die mogelijk weinig zelfvertrouwen tonen. Het rechtop lopen met de kin omhoog kan al een hoop betekenen voor het kind om zich beter te presenteren richting de buitenwereld. Dit zorgt er ook vaak voor dat hij of zij zich net even iets zekerder voelt.

Je kind bedenkt smoesjes voor fouten –

als je kind een laag gevoel van eigenwaarde heeft, zal hij of zij zich niet graag verantwoordelijk voelen voor bepaalde mislukkingen. Ze kunnen ook valsspelen of liegen als ze denken dat ze iets kunnen verliezen of slecht doen. Dit gedrag kan ook erg vervelend zijn voor vrienden op school, het kan er namelijk voor zorgen dat hij of zij zich niet populair maakt. Hierdoor kan er een soort vicieuze cirkel ontstaan.
zelfbeeld kind

Je kind is bezorgd over wat mensen over denken –

hoewel iedereen zich wel eens druk kan maken over wat een ander over hem of haar denkt is dit bij mensen met een laag zelfbeeld vaak net even wat anders. Het kan betekenen dat je kind onder druk komt te staan of dingen doet die hij of zij niet zou moeten doen om de goedkeuring van anderen te winnen. Wanneer het kind hierin doorslaat kan dit zelfs gevaarlijk worden, denk bijvoorbeeld aan kinderen die te hoog in een boom klimmen om te laten zien dat ze niet bang zijn.

Je kind is agressief of bazig in huis –

als je kind bazig is of zich gedraagt als een pestkop, dan kan hij of zij problemen hebben met zijn of haar gevoel van eigenwaarde. Vaak doen kinderen, die anderen aansporen, dit om een slecht gevoel van eigenwaarde te verdoezelen. Dit is echter niet bij alle pesters het geval en het kan dan ook niet altijd als een kenmerk worden beschouwd.
Ik hoop dat je door de bovenstaande informatie een beter beeld hebt gekregen van de kenmerken van een laag zelfbeeld bij je kind. Mocht je erachter komen dat jouw kind inderdaad last heeft van een laag zelfbeeld dan is het gelukkig altijd mogelijk om hier iets tegen te doen. Zo kan in bepaalde gevallen bijles een verstandige keuze zijn voor leerlingen die zich onzeker voelen op school en die hierdoor moeite hebben om goede cijfers te halen. Door er op deze manier actief mee aan de slag te gaan is voor bepaalde kinderen een laag zelfbeeld te verhelpen.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-06-2021