085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid – wat is dat eigenlijk?

Hooggevoeligheid is een term die nagenoeg iedereen wel eens heeft gehoord. Een persoon die last heeft van hooggevoeligheid, ook wel HSP oftewel “Highly Sensitive Person” genoemd, is niet de enige die met dit probleem kampt.

Er zijn genoeg mensen die hooggevoeligheid hebben of die meer dan gemiddeld vatbaar zijn voor prikkels. Het enkele feit dat je een gevoelig persoon bent hoeft echter nog niet gelijk te betekenen dat je last hebt van hooggevoeligheid.

Omdat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over deze persoonlijke eigenschap is het handig om hier wat dieper op in te gaan. Door dit artikel goed te lezen krijg je een beeld van de kenmerken van hooggevoeligheid.

De betekenis van hooggevoeligheid

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de vraag wat hooggevoeligheid precies is. De onderzoeker Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute, universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP, heeft geprobeerd om hier wat meer duidelijkheid in te brengen.

Volgens onderzoek van Elaine Aron is hooggevoeligheid een aangeboren eigenschap die bij iedereen voor kan komen. Het is een speciale aandoening die het zenuwstelsel en de hersenen in staat stelt om details te verwerken die de meeste mensen missen.

Dit was vroeger een levensreddend hulpmiddel, maar in onze moderne wereld is het voor veel mensen een last geworden. Iedere dag krijgen we namelijk grote hoeveelheden stimuli binnen die we moeten verwerken.

Even tussendoor…

Als je persoonlijke begeleiding wilt om het effect van hooggevoeligheid te verminderen, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!
hooggevoeligheid

De nadelen van hooggevoeligheid

Mensen met hooggevoeligheid geven aan dat zij het lastig vinden om op een normale manier te functioneren in onze maatschappij. Dit is natuurlijk niet zo raar, overal zijn namelijk prikkels die je aandacht proberen te trekken.

Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op straat om te zien hoeveel reclame er te vinden is. Dit kan met zich meebrengen dat mensen met hooggevoeligheid sneller moe worden en dat zij behoefte hebben aan wat meer rust.

Tijdens deze rust is het voor deze mensen noodzakelijk om even helemaal geen prikkels binnen te krijgen. Dit kan door een dutje te doen of door een boekje te lezen in een rustige kamer. Vaak zal de hooggevoeligheid vanzelf weer afzwakken en kun je er wel weer even tegenaan, al hangt dit natuurlijk volledig af van de persoon.
hooggevoeligheid

Zitten er voordelen aan

Het is zeker mogelijk dat je voordelen ondervindt aan het hebben van hooggevoeligheid. Dit is met name zo voor de mensen die weten hoe zij met hun hooggevoeligheid om moeten gaan.

Je merkt kleine details op die anderen kunnen missen, zoals subtiele lichaamstaal of kleine veranderingen in een omgeving. Je bent bijvoorbeeld de eerste die merkt dat je vriend een nieuw kapsel heeft of dat iemand van streek is.

Daarnaast kan je erg gelukkig worden van hooggevoeligheid, de kleine momenten zullen bij mensen met hooggevoeligheid namelijk harder binnen komen. Vergeleken met anderen heb je de neiging om gebeurtenissen dieper en voor langere tijd te voelen. Misschien ben je de eerste die huilt tijdens een film of die urenlang kan denken aan je vriend of vriendin tijdens een verliefde bui.

Voor een persoon met hooggevoeligheid is het belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust. Door het bewust accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze van een probleem in het dagelijks leven en een last, tot een verrijking en een gave worden.

Wil je weten of je hooggevoelig bent? Doe dan de test van Psychologie Magazine.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-09-2020