085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Motivatie op school

Zo wordt je kind gemotiveerd op school

Motivatie op school is ontzettend belangrijk voor het halen van goede cijfers. Zonder goede motivatie wordt het nagenoeg onmogelijk om de tijd te nemen om te leren voor school. Mocht je kind last hebben van een gebrek aan motivatie dan is de kans groot dat je op zoek bent naar goede manieren om dit te verbeteren. Om je als ouder zijnde iets beter op weg te helpen, laat ik je in dit artikel alles zien over hoe je jouw kind net even wat gemotiveerder kunt maken om met school aan de slag te gaan.

Zorg voor meer betrokkenheid met je kind

Als ouder is jouw aanwezigheid in het schoolleven van je kind cruciaal. Het is dan ook superbelangrijk om betrokken te blijven bij het schoolwerk om ervoor te zorgen dat je jouw kind zijn of haar motivatie kunt aanwakkeren. Maak huiswerk met je zoon of dochter en laat je kind weten dat je altijd beschikbaar bent om te helpen, indien mogelijk. Maak er een gewoonte van om je kind te vragen wat er op school is verteld en zorg zodoende voor die betrokkenheid met het kind. Door je interesse in het schoolleven van je kind te tonen, laat je zien dat school interessant kan zijn. Met name tieners kunnen zich opgelaten voelen als je te veel vragen stelt, zorg dus dat je niet doorslaat en de juiste balans vindt.
Motivatie Kind

Blijf altijd positief

De volgende tip is om positief te blijven tegenover jouw zoon of dochter. Zorg voor een relatie met je kind die open en positief is. Herinner jezelf eraan dat jij en je kind in hetzelfde team zitten. Zo kunt je invloed uitoefenen op je kind om ervoor te zorgen dat hij of zij net even wat meer motivatie krijgt om aan de slag te gaan. Door je kind te straffen of door boos te worden kom je nergens en wordt je relatie en de motivatie van je kind alleen maar slechter. Je gevoelens van bezorgdheid, frustratie en angst zijn normaal en begrijpelijk. Maar het is nooit verstandig om dit af te reageren op je kind. Hoe lastig het soms ook kan zijn, het is noodzakelijk om positief te blijven tegenover je kind.

Zorg voor meer structuur

Als je kind niet goed genoeg leert dan is het tijd om actie te ondernemen. Jij bent er niet om het werk te doen. In plaats daarvan ben je er om de structuur op te zetten die je kind niet zelf kan creƫren. De structuur kan bestaan uit geplande studietijden, het hebben van de computer op een openbare plaats in het huis en het hanteren van bepaalde regels voor tijdens het leren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de regel om niet te gamen voordat je kind het huiswerk heeft afgemaakt. Je zou kunnen besluiten dat minimaal een bepaald aantal uren besteed moet worden aan studietijd, of beter: dat concrete taken af moeten zijn.

Even tussendoorā€¦

Als je hulp nodig hebt bij het tegengaan van motivatieproblemen, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!
motivatie op school

Praat met de leraar of docent

Als de cijfers en werkgewoontes van je kind niet goed zijn, kan je een plan opstellen door met hem en zijn leerkrachten om de tafel te gaan zitten. Laat je kind eens in de zoveel tijd met de leraar of juf dit plan en de uitvoering overleggen om er zeker van te zijn dat je kind alle huiswerkopdrachten heeft gedaan. Als je kind de tijd beter zelf kan indelen dan is het noodzakelijk om dit ook over te laten aan je kind. Grijp doorgaans alleen in als echt een probleem ontstaat.

Stel goede leerdoelen

Beslis samen of je moet helpen de opdrachten in kleinere stukken op te splitsen en organiseer wat elke dag gedaan moet worden. Je kunt een grote muurkalender of een whiteboard geven om dit wat makkelijker te maken. Dit kan ook elektronisch als je kind dit prettiger vindt, maar ik geef de voorkeur aan een whiteboard, omdat dit altijd prominent aanwezig is.

Stuur je kind op bijles

Hoewel veel ouders er in eerste instantie niet gelijk bij stilstaan is het mogelijk dat de lage motivatie van jouw kind afkomstig is door een te laag zelfbeeld tijdens de lessen. In een eerdere blog schreef ik meer over het herkennen van een laag zelfbeeld. Dit beeld ontstaat met name bij leerlingen die moeite hebben met een bepaald vak en die het niet lukt om goede cijfers te halen. In dit geval zou bijles een goede optie zijn om te overwegen. Door middel van het boeken van bijles, bijvoorbeeld bij Bijles Aan Huis, is het namelijk mogelijk om jouw kind de ondersteuning te geven die nodig is voor school. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat jouw kind minder moeite zal hebben met dat moeilijke vak en dat hij of zij betere cijfers kan halen dan voorheen. Wanneer je kind betere cijfers haalt is de kans groot dat hij of zij met meer motivatie aan de slag gaat.
Ongeacht de reden voor de lage motivatie op school is met de informatie uit dit artikel mogelijk om jouw kind net even wat meer motivatie te geven op school. Deze verbeterde motivatie zorgt niet alleen voor betere cijfers, maar ook voor meer zelfvertrouwen wanneer het zijn vruchten afwerpt. Wil je nog meer te weten komen over het verbeteren van de mentale gesteldheid van je kind? Dan vind je hier een mooi overzicht van onze artikelen.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-07-2021