085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

social media

8 tips om je kind te beschermen op social media

Bijna alle Nederlanders hebben minimaal enige vorm van social media. Het is algemeen bekend dat juist veel kinderen beschikken over een account. Veel ouders vinden dit niet altijd even prettig, het is namelijk zo dat je niet wilt hebben dat jouw kind bij pagina’s uitkomt die leiden tot verkeerde invloeden. Als ouder ben je dan ook op zoek naar manieren om jouw kind te beschermen op social media. Benieuwd wat jij als ouder kan doen om je kind zo goed mogelijk te beschermen op deze diverse platformen? Hieronder vind je dé beste tips van dit moment!

Denk na over een geschikte leeftijd

Het is verstandig om te kijken naar de minimumleeftijd die van toepassing is voor elke site. Het is dan ook zo dat deze minimumleeftijd niet voor niets wordt gehanteerd. Sommige vormen van sociale media zijn nu eenmaal meer gericht op volwassenen dan op kinderen. De meeste sociale-mediasites vereisen dat gebruikers 13 jaar of ouder zijn om een account aan te maken zonder toestemming van hun ouders. Ik raad je dan ook aan om dit bijvoorbeeld als minimumgrens te hanteren voor het openen van een social media-account voor je kinderen. Tegelijkertijd wil je ook niet dat je kind in een sociaal isolement terechtkomt, waardoor je kunt denken aan het gebruikmaken van ouderlijk toezicht, zoals uitgelegd in mijn eerdere blog, in combinatie met social media.
social media

Check de privacyinstellingen voldoende

Zodra je kind een social media-account heeft aangemaakt, is het belangrijk om de privacyinstellingen up-to-date te houden. Heel veel platformen voegen van tijd tot tijd bepaalde updates toe die effect hebben op privacy. Vaak is het zo dat deze handmatig moeten worden geaccepteerd door de gebruiker. Maak je kind bewust van het feit dat je nooit zomaar alle updates moet accepteren.

Zet het profiel op privé

De meeste social media sites geven de mogelijkheid om een account privé te zetten. Dit betekent dat alleen mensen die je kind als vriend heeft, toegang krijgen tot de inhoud van hun profiel. Dit is een belangrijke stap om hun inhoud privé te houden en uit de buurt van mensen die er misbruik van kunnen maken. Hoewel je er namelijk niet op zit te wachten, zitten er helaas ook mensen met verkeerde bedoelingen op de websites. Je wilt niet hebben dat zij weten waar je kind naar school gaat, laat staan waar hij of zij woont.

Denk goed na over de foto’s op het kanaal

Hoewel de meeste mensen foto's en video's met de beste bedoelingen plaatsen, is het gemakkelijk om dingen op de verkeerde manier te gebruiken als deze online te vinden zijn. Een verkeerde boodschap kan dan ook langdurige gevolgen hebben. Praat hierover met je kinderen en zorg ervoor dat ze begrijpen dat ze alleen foto's en video's plaatsen die niet direct publiek beschikbaar worden gemaakt. Het is niet de bedoeling dat kinderen worden gepest door het plaatsen van foto’s of dat er zonder toestemming van de ander foto’s worden geplaatst. Door hier open over te praten zal je kind vanzelf leren wat wel en niet kan.

Even tussendoor…

Soms is persoonlijke begeleiding nodig om de concentratie op het schoolwerk te houden, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!
social media

Kies een sterk wachtwoord

Hoewel deze tip niet alleen voor kinderen bedoeld is, is het wel een ontzettend belangrijke tip om mee te nemen als ouder. Je moet ervoor zorgen dat jouw kind een goed wachtwoord kiest dat je niet zomaar kunt raden. Een wachtwoord als ‘ajax123’ of ‘wachtwoord’ voldoet niet aan deze criteria. Door je kind zelf een wachtwoord te laten kiezen en het net even wat langer en complexer te maken is het mogelijk om de online veiligheid te waarborgen. Zorg er wel voor dat jouw kind het wachtwoord opschrijft of in een online kluis opslag, zoals Lastpass, want het zou zonde zijn als hij of zij niet meer in het account kan komen.

Maak alleen vrienden als je kind de persoon kent

Dit spreekt misschien voor zich, maar er zijn veel mensen die sociale media gebruiken om mensen te besluipen en misbruik te maken van die persoon. Het is altijd de beste gewoonte om alleen vriendschapsverzoeken te accepteren van mensen die je kind kent, zoals vrienden en familie. Hiervoor is het verstandig om zelf soms ook even door zijn of haar vriendenlijst heen te gaan. Zie je iemand die je niet kent of niet vertrouwd dan kan je jouw kind hierop aanspreken.
social media

Maak duidelijke regels

Het opstellen van regels voor het gebruik van social media vanaf het begin is een geweldige manier om je kind positieve gewoontes bij te brengen op social media. Je wilt geen regels opstellen die te streng zijn. Als je namelijk te streng bent dan zal je kind zich hier toch niet aan houden, dit wil je voorkomen. Probeer regels te maken die je kind in staat stellen om zelf goede beslissingen te nemen.

Ga in gesprek met je kind

Je kunt de activiteiten van je kind op sociale media niet 24/7 controleren. Het is dus belangrijk dat je durft te praten met je kind. Vraag bijvoorbeeld of ze wel eens berichten of uitnodigingen van vreemden krijgen. Praat met hen over de gevolgen van misbruik van sociale media.
Het is niet mogelijk om iedere dreiging te voorkomen, maar met behulp van de bovenstaande tips weet je in ieder geval wat je kunt doen om jouw kind zo goed mogelijk te beschermen op social media. Door middel van deze handige tips zal het mogelijk zijn om je kind social media op een prettige en vooral veilige manier te laten gebruiken. Benieuwd naar nog meer artikelen over het ondersteunen en opvoeden van je kind? Dan is het een goed idee om ook de rest van de site eens te bekijken. Zo laat ik in een artikel zien wat je als ouder kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kind de smartphone op een verantwoorde manier gebruikt.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-05-2021