085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Wiskunde tips

Hoe leer je voor wiskunde? – dΓ© tips op een rijtje

Ik zie dat veel leerlingen zich de volgende vraag stellen: hoe leer ik voor wiskunde? Om antwoord te geven op deze belangrijke vraag heb ik hieronder de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Deze tips hebben al honderden leerlingen geholpen om vooral slimmer voor wiskunde te leren. Door deze handige tips en tricks toe te passen is het niet meer zo lastig om voortaan goede cijfers te halen voor jouw wiskunde toetsen!

Tip 1 – Leer op een actieve manier

Het is onmogelijk om goed wiskunde te leren door alleen maar te lezen en te luisteren. Om wiskunde te leren moet je de mouwen opstropen en aan de slag gaan met het studeren. Het is dan ook een vak waarbij je genoeg tijd moet stoppen in het actief leren om het onder de knie te krijgen. Actief leren houdt bijvoorbeeld in dat je zelf vragen maakt en deze daarna ook zelf nakijkt, zoals beschreven bij tip 2. Hierdoor leer je direct van je fouten en kan je dat meenemen naar de volgende vraag. Hoe meer je op deze manier oefent met het beantwoorden van wiskundeproblemen, hoe beter je zal worden in het beantwoorden van de vragen uit je boek. In anders voorbeeld van actief leren is het sparren met een klasgenoot over een onderwerp. Stel elkaar vragen en probeer samen te stof beter te begrijpen. Er is geen ontkomen aan deze belangrijke tip, daarom staat hij zeker in mijn top 3 van meest belangrijke tips.
wiskunde tips

Tip 2 – Wees bereid om te leren van je fouten

Als je fouten hebt gemaakt moet je deze fouten bekijken en begrijpen waar je de fout in gaat bij het oefenen. Begrijpen hoe je het probleem benaderd hebt en waar je het fout hebt gedaan, is een geweldige manier om sterker te worden en dezelfde fouten in de toekomst te vermijden. Het is dan ook zo dat je niet bang moet zijn om fouten te maken. Sterker nog, zonder fouten te maken kun je eigenlijk niet leren. Hoewel het niet fijn voelt als je er even niet uitkomt moet je het juist zien als een mogelijkheid om meer te leren en om er met een frisse blik tegenaan te kijken. Maak je geen zorgen, iedereen maakt namelijk fouten. Het gaat erom dat je er goed mee omgaat.

Tip 3 – Zorg dat je de basis begrijpt

Voor wiskunde is het niet nodig om alle stappen en processen in detail te onthouden. Dit is erg contraproductief voor bij het leren. Het is veel beter om je, met focus op de lange termijn, te richten op het begrijpen van het globale proces en de logica die erbij komt kijken. Dit zal je helpen om te begrijpen hoe je wiskundige problemen in de toekomst moet aanpakken. Vergeet niet dat wiskunde een opeenvolgend onderwerp is. Het is dus belangrijk om een goed begrip te hebben van de sleutelbegrippen die van belang zijn voordat je aan de slag gaat met complexe oefeningen. Door de basis te begrijpen zal je merken dat het een stuk makkelijker wordt om ook de lastige opdrachten op te pakken.

Even tussendoor…

Als je persoonlijke begeleiding wilt bij alle moeilijke wiskunde sommen, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!
Wiskunde aantekeningen

Tip 4 – Maak een fijne plek om te studeren

Wiskunde is een onderwerp dat meer concentratie vereist dan alle andere vakken. Daar waar je bij geschiedenis een enkel de samenvatting kunt doorlezen is dit bij wiskunde niet het geval. Een goede studieomgeving en een afleidingsvrije ruimte is dan ook superbelangrijk als je je bezig wilt houden met het oplossen van complexe vergelijkingen. Zonder een goede plek om te studeren zal je merken dat je je er niet echt kunt aanzetten tot efficiΓ«nt werken. Oefenen met muziek kan voor sommigen helpen om een ontspannen sfeer te creΓ«ren en te zorgen voor een goede flow. Vaak is het niet handig om je favoriete muziek op te zetten die je graag meezingt, dit houdt je alleen maar van het werk af.

Tip 5 – Bedenk praktische voorbeelden bij de oefeningen

De volgende tip gaat over het verzinnen van praktische voorbeelden. Probeer zoveel mogelijk de problemen uit de praktijk toe te passen bij het benaderen van de wiskunde. Wiskunde kan soms erg abstract zijn, door te zoeken naar praktische toepassingen in het dagelijks leven ben je in staat om er soms zelf uit te komen. Soms heb je hierbij hulp nodig van iemand die erg goed is in wiskunde, bijvoorbeeld een bijlesdocent. Kans kan bijvoorbeeld worden gebruikt in het dagelijks leven om de uitkomst van iets te voorspellen en te bepalen of je een risico wilt nemen, zoals of je een staatslot moet kopen of een gokje moet wagen bij de Toto. Door praktische voorbeelden te bedenken wordt het leren gelijk een stuk leuker.
wiskunde test

Tip 6 – Geef bijles wiskunde een kans

Mocht je er met de bovenstaande tips niet helemaal uit kunnen komen dan raad ik je zeker aan om bijles eens een kans te geven. Door middel van bijles ben je namelijk in staat om op een supermakkelijke manier te leren hoe je precies voor dit vak moet leren. De bijlesdocent laat je zien waar je op moet letten bij het maken van de sommen en wat handige trucjes zijn om toe te passen. Uiteraard bekijkt de docent waar je niveau op dit moment ligt en waar je precies moeite mee hebt. Dit zorgt ervoor dat ook jij op een goede manier aan de slag kunt gaan met wiskunde.
Hoewel wiskunde een lastig vak is om te leren is het met de informatie uit dit artikel ook voor jou mogelijk om zo goed mogelijk aan de slag te gaan tijdens het studeren. Dit maakt het mogelijk om jouw cijfers echt omhoog te halen, precies wat je nodig hebt om over te gaan. Blijf zeker even hangen bij bijlesaanhuis.nl om een kijkje te nemen bij de andere handige blogs en artikelen die hier allemaal te vinden zijn!
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-02-2021