085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

profielwerkstuk

Profielwerkstukonderwerpen: dit moet je weten!

Een van de belangrijkste onderdelen van je eindexamen is het profielwerkstuk. Dit werkstuk vindt plaats in het jaar voorafgaand aan het schoolexamen en is door middel van bepaalde eisen door de overheid vastgelegd als een wettelijk examenonderdeel voor leerlingen van havo en vwo.

Veel leerlingen vinden dit het leukste project dat ze krijgen op de middelbare school, ook al is het misschien een beetje spannend om te beginnen. Het leukste aan het profielwerkstuk is natuurlijk dat je veel vrijheid krijgt om zelf aan de slag te gaan.

Iedereen die meer te weten wil komen over het maken van het profielwerkstuk doet er verstandig aan om dit artikel goed door te nemen.

We hebben namelijk alles voor jou op een rijtje gezet. Van het kiezen van de profielwerkstukonderwerpen tot aan de redenen om er serieus mee aan de slag te gaan.

Waarom moet je een profielwerkstuk maken?

Voordat we ingaan op het kiezen van de profielwerkstukonderwerpen is het handig om eerst naar het profielwerkstuk zelf te kijken. Veel leerlingen denken dat dit alleen moet om je schoolexamen te halen.

Hoewel het inderdaad verplicht is, zitten er veel voordelen aan het maken van een profielwerkstuk. Het is echt veel meer dan alleen een werkstuk. De belangrijkste vaardigheden die je leert bij het maken van een profielwerkstuk zijn de volgende:

  • Informatievaardigheden – de belangrijkste vaardigheid die je leert bij het maken van een profielwerkstuk is je informatievaardigheid. Zo moet je voor de profielwerkstukonderwerpen goed onderzoek verrichten voordat je een keuze kunt maken, hier laat ik je straks meer over lezen. Heb je eenmaal een onderwerp dan zal er veel onderzoek verricht moeten worden om je profielwerkstuk vorm te geven. Je hebt hier zelf veel vrijheid in. Het is dus aan jou om te bekijken welke informatie mogelijk van belang kan zijn en welke informatie er aan alle eisen voldoet.
  • Onderzoeksvaardigheden – deze vaardigheid is sterk verbonden met de vaardigheid van hierboven. Je kunt een profielwerkstuk eigenlijk zien als een groot onderzoek. Tijdens het hele traject zal je leren hoe je een onderzoek op de juiste manier moet beginnen en waar je op moet letten bij het opzetten. Ook leer je hoe je jouw onderzoeksvraag op de juiste manier moet formuleren. Deze kennis zal zeker van pas komen als je later ook onderzoeken en essays moet schrijven.
  • Presentatievaardigheden – na het verrichten van al het onderzoek is het natuurlijk tijd om jouw profielwerkstukonderwerpen te presenteren aan de rest van de klas. Je leert hoe je jouw informatie op de juiste manier kan overbrengen op de andere mensen in de klas. Ook zal je geprikkeld worden om het op een unieke manier aan te pakken. Misschien kun je jouw profielwerkstuk wat duidelijker maken met behulp van een animatie of een filmpje. Bij het profielwerkstuk draait het er echt om dat je zelf met unieke inzichten weet te komen.

Mag je alle profielwerkstukonderwerpen kiezen?

Je weet nu wat je kunt verwachten van het profielwerkstuk. Het is tijd om in te gaan op de profielwerkstukonderwerpen. Ik krijg vaak de vraag of je geheel vrij bent in het kiezen van je onderwerp. De profielwerkstukonderwerpen zijn afhankelijk van het vak dat je kiest.

Dit is dan ook gelijk de eerste keuze die je zal moeten maken. Je moet eigenlijk altijd een vak kiezen dat binnen je pakket valt. Als je bijvoorbeeld bedrijfseconomie volgt, dan zou je kunnen kiezen uit onderwerpen binnen accounting en economie.

Hier zal je in de lessen zelf nog veel meer informatie over krijgen. Als je eenmaal een vak hebt gekozen, kun je nadenken over de profielwerkstukonderwerpen.

Ondanks dat je profielwerkstuk zeker aan bepaalde eisen en richtlijnen moet voldoen, zoals examenblad netjes uiteen heeft gezet, ben je in principe vrij om een onderwerp te kiezen dat je leuk vindt. Het gewenste onderwerp moet je altijd wel voorleggen aan je docent.

Samen met je docent ga je kijken of dit een onderwerp is waar jij je in kunt verdiepen. Meestal zal je een partner moeten vinden om je profielwerkstuk mee te maken, maar dit is niet altijd het geval. Dit hangt namelijk volledig af van op welke school je zit.

Met je voorgestelde profielwerkstukonderwerp moet je een hoofdvraag verzinnen. Als deze wordt goedgekeurd door de docent mag je beginnen met jouw profielwerkstuk.
profielwerkstuk

Tips voor het kiezen van een profielwerkstukonderwerp

Als het aankomt op de keuze voor de profielwerkstukonderwerpen zijn er een aantal tips dat ik je mee kan geven. Door deze tips goed op te volgen weet je zeker dat je alles uit je werkstuk zult halen.

Dat maakt het net even wat makkelijker om dit onderdeel van je centraal examen met een goed cijfer af te ronden. Ik heb het wat makkelijker voor je gemaakt door deze tips hieronder voor je op een rijtje te zetten:

Kies een onderwerp dat je leuk vindt

Het klinkt misschien als een open deur, maar bij het kiezen van een aantal profielwerkstukonderwerpen is het echt superbelangrijk dat je kijkt naar wat je leuk vindt. Je moet aardig wat tijd stoppen in je profielwerkstuk.

Dit brengt dus met zich mee dat het wel zo fijn is als je ook echt staat achter wat je aan het onderzoeken bent. Iedereen heeft wel een onderwerp dat hij of zij leuk vindt.

Door iets te kiezen wat aansluit bij je interesses zal je het meeste uit je project halen. Daar komt ook nog eens bij dat je met meer passie aan het werk kunt gaan, hierdoor zal je zeker een hoger cijfer krijgen dan bij een saai onderwerp.

Wees realistisch bij het kiezen van je onderwerp

Een fout die leerlingen nog wel eens maken, is dat zij bij het uitzoeken van hun profielwerkstukonderwerpen iets kiezen wat eigenlijk veel te lastig is. Het is niet erg om jezelf uit te dagen, maar je moet er wel rekening mee houden dat niet ieder onderwerp haalbaar is.

Deze tip geldt met name voor de leerlingen die iets kiezen wat betrekking heeft op de bètavakken vakken. Als je een nieuw profielwerkstukonderwerp kiest waar bijna niets over bekend is, dan zal het vrij lastig zijn om alle informatie bij elkaar te halen.

Kijk dus altijd even goed of er genoeg informatie te vinden is voor de selectie profielwerkstukonderwerpen die je hebt gekozen.

Even tussendoor…

Als je persoonlijke hulp nodig hebt bij het schrijven van je profielwerkstuk, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!

Maar maak het jezelf ook niet te makkelijk

Je moet de tip van hierboven niet te ver doortrekken. Het is inderdaad niet verstandig om te kiezen voor een te lastig onderwerp, maar een te makkelijk profielwerkstukonderwerp is ook niet verstandig. Het is namelijk zo dat je jouw profielwerkstuk echt voor jezelf maakt.

De vaardigheden die je op zal doen tijdens het maken van je project, zullen voor je hele leven van belang zijn. Je moet bereid zijn om jezelf uit te dagen en om de lat hoog te leggen. Maak het jezelf dus niet te makkelijk, maar ook niet onrealistisch moeilijk. Zorgen voor de juiste balans is altijd het beste.

Wees niet bang om vragen te stellen

Iedereen die een profielwerkstuk maakt, heeft een aanspreekpunt waar hij of zij heen kan gaan voor vragen. Dit brengt met zich mee dat het verstandig is om hier echt gebruik van te maken als je er even niet uitkomt.

Mocht je bijvoorbeeld vijf profielwerkstukonderwerpen hebben gevonden, maar weet je niet welke je het beste kunt kiezen, dan kan je dit altijd navragen. Door navraag te doen is het mogelijk om net even wat meer duidelijkheid te krijgen over je onderwerpen. Zo zal je binnen no time uitkomen bij een onderwerp dat supergeschikt is voor jouw profielwerkstuk.

Dit zijn natuurlijk maar enkele tips, echter zijn het wel tips die iedereen kan toepassen bij het vinden van de juiste profielwerkstukonderwerpen. Als je de profielwerkstukonderwerpen onder elkaar hebt gezet en je aan de slag kunt gaan, zal het pas echt leuk worden.

Als bonus tip geef ik je mee om op tijd te beginnen. Er zit namelijk meer tijd in dan je in eerste instantie zou denken. Door er op tijd bij te zijn, zal je niet in tijdnood komen. Dit maakt het net even wat makkelijker om rustig aan de slag te gaan en om het onderzoek op de juiste manier te verrichten.

Maak er het beste van – hét project van de middelbare school

We hopen dat je door het lezen van dit artikel beter weet waar je op moet letten bij het kiezen van je profielwerkstukonderwerpen en het inrichten van je onderzoek in het algemeen. Het is een ontzettend leuk project dat jou als leerling echt aan het werk zet op een zelfstandige manier.

Iedereen die nog meer te weten wil komen over wat hem of haar te wachten staat, kan hier op de site nog veel meer leuke artikelen terugvinden. Voor je het weet begin je met veel plezier aan jouw vervolgstudie!

Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-05-2020