085-1303558 (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Break-evenafzet: weten wanneer je quitte speelt!

Stel je eens voor. Je bent opgegroeid in een échte fietsfamilie en je droom is om een eigen fietsenwinkel te openen. Daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Je hebt bijvoorbeeld een bedrijfspand nodig, je moet voorraad aanschaffen en je hebt personeel nodig. Maar: hoe weet je op welk moment je de vaste kosten hebt terugverdiend en wanneer je winst maakt? Met behulp van break-even weet je precies bij welke afzet je quitte speelt. Hoe kom je daarachter? Ik leg het je uit in dit artikel.
break even

Break-evenafzet: wat is dat precies?

De break-even formule wordt gebruikt om te kijken met welke afzet een bedrijf quitte speelt. Oftewel: hoeveel producten moeten er worden verkocht, zodat alle kosten gedekt zijn? De break-even afzet geeft jou dus de mogelijkheid om vooraf te berekenen hoeveel fietsen je moet verkopen en hoeveel omzet je moet draaien, vóórdat je überhaupt winst gaat maken. Dit is fijn, want nu weet je of het openen van je fietsenwinkel wel zo realistisch is.
break even afzet

Het gebruik van de break-evenformule

Nu duidelijk is waarvoor de break-evenformule gebruikt wordt, is het minstens net zo belangrijk om te weten hoe je deze formule toepast. De break-evenformule ziet er als volgt uit:

    Break-evenafzet = CONSTANTE KOSTEN / (Verkoopprijs – Variabele kosten per product)
Ziet dit er lastig uit? Geen paniek, ik leg het je uit en we vullen de formule in aan de hand van het voorbeeld.

De constante kosten zijn alle vaste kosten die niet veranderen bij het verkopen of inkopen van meer of minder producten. Stel je de fietsenwinkel weer voor. Of je nu 100, 200 of 300 fietsen verkoopt, de constante kosten (zoals de huur van je bedrijfspand) blijven onveranderd. In ons voorbeeld schatten we de variabele kosten op €50.000,-.

De variabele kosten veranderen juist wél bij het inkopen van meer producten. Als je namelijk twee fietsen inkoopt, betaal je €600,-. De variabele kosten per ingekochte fiets zijn in het geval van het voorbeeld dus €300,- per fiets. De verkoopprijs per fiets heb je vastgesteld op €650,-.

Hoe weet je nu wanneer je quitte speelt? Simpel, invullen maar! We vullen de formule in en kijken wat de break-evenafzet is:

    Break-evenafzet = 50.000 / (650-300) = 142,86 (afgerond 143) fietsen
Je hebt nu brekend dat je na 143 fietsen quitte gespeeld hebt. Hierna is elke verkochte fiets dus pure winst!

Even tussendoor..

Wij weten hoe belangrijk goede schoolresultaten zijn. Daarom hebben wij al meer dan 5000 leerlingen geholpen, die hun cijfers gemiddeld van een 4.2 naar een 7.1 hebben verbeterd! Denk jij dat jij extra hulp kan gebruiken bij de stof van dit artikel? Boek dan een bijles via de onderstaande knop en boek vooruitgang!
break even afzet

Wees slim voordat je een fietsenwinkel opent

De break-even afzet is een handige tool om te kijken bij welke afzet je winst kunt gaan maken. Maar eigenlijk is de break-even formule nóg belangrijker om te kijken of het wel zo realistisch is om producten te gaan verkopen. Vaak maak je eerst hoge kosten voordat je winst maakt, dus: wees slim voordat je een fietsenwinkel opent en gebruik de break-even formule om te kijken of het een juiste keuze is. Succes!

Dit artikel...

...Is geschreven door Ken van Rooijen.
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over economie