085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Julius Caesar (ca. 100-44 v. chr.)

Romeins politicus, generaal, schrijver, magistraat en daarna dictator en imperator. Hoewel Gaius Julius Caesar (ca. 100-44 v chr.) nooit Keizer zou worden, is hij wel verantwoordelijk voor het ontstaan van het Romeinse Keizerrijk. Maar hoe klom een jongen uit een van de armste wijken van Rome op tot haar meest bekende heerser?
Julius Caesar

Het leven van Julius Caesar

Julius Caesar wordt geboren ca. 100 v chr. als Gaius Julius Caesar, de zoon van Aurelia Cotta en haar man Gaius Julius Caesar. Julius bracht een groot deel van zijn jeugd in Rome door, waar hij door zijn moeder opgevoed werd in een arme wijk genaamd Subura. Hier wordt hij onderwezen in openbaar spreken, filosofie en het meer fysieke paardrijden, zwemmen en zwaardvechten. Zijn vader was een groot deel van de tijd uit beeld, mede door zijn werk in Azië. Vlak voor Julius Caesar 16 wordt overlijd zijn vader onverwacht, en uit de tijd waarin Julius rouwt zijn enkele gedichten en tragedies bewaard gebleven. Als Julius Caesar 17 is komt hij, via een vrouw die hij huwde, op een dodenlijst terecht en vlucht Rome uit. Past op zijn 25ste zal hij terugkeren, dit maal als politicus. Al snel neemt zijn carrière in vaart toe, en wordt hij eerst volksvertegenwoordiger (quaestor) en later generaal, pontifex (hoogste priester) en consul (hoofd van een provincie) in de Romeinse Republiek. Na deze periode vindt onder het bevel van Julius Caesar de verovering van Gallië plaats. De snel toenemende macht van Caesar gaf hem in 48 v chr. de mogelijkheid om de titel dictator op zich te nemen. Al snel uit tot een machtsstrijd tussen Caesar en de consul van Rome, Pompeius Magnus. Als Caesar nog meer oorlogen wint krijgt hij van de senaat van Rome de titel Imperator. Maar de roem zou niet lang duren. Op 15 maart in 44 voor het jaar nul wordt Julius Caesar 23 keer gestoken door een groep van senatoren. Ze vermoorden Julius aan het begin van een vergadering, onder het toeziend oog van de andere senatoren, die niets doen. Enkele dagen later is zijn begrafenis. Zijn opvolger is Imperator Caesar Augustus, ook wel bekend als Keizer Augustus, de 1e keizer van Rome.
Julius Caesar

De verovering van Gallië (58-51 v chr.)

De Gallische oorlog, die ook wel de verovering van Gallië wordt genoemd, is een serie van veldtochten onder leiding van Julius Caesar tegen de Gallische stammen die zou uitmonden in de overname van Gallië door de Romeinse Republiek. In totaal zijn er meer dan 20 veldtochten uitgevoerd in Frankrijk en wat nu België is, voor de eindslag in 52 v chr. plaatsvond bij het fort van Alesia (Frankrijk). In totaal zou het beleg van dit fort het leven van meer dan 160 duizend mannen kosten over een periode van 1 jaar. Maarliefst 150 duizend daarvan waren de manschappen van de Gallische koning Vercingetorix.

Even tussendoor..

Wij weten hoe belangrijk goede schoolresultaten zijn. Daarom hebben wij al meer dan 5000 leerlingen geholpen, die hun cijfers gemiddeld van een 4.2 naar een 7.1 hebben verbeterd! Denk jij dat jij extra hulp kan gebruiken bij de stof van dit artikel? Boek dan een bijles via de onderstaande knop en boek vooruitgang!
Julius Caesar

Caesar’s kalender

Aan Caesar hebben we niet alleen het begin van het Romeinse rijk te danken, maar ook een aantal andere vernieuwingen in Europa. De belangrijkste daarvan is de invoering van een zonnekalender in 45 v chr., de ‘Juliaanse kalender’, die nog altijd veel lijkt op onze kalender. Niet alleen komt de schrikkeldag hiervandaan, maar een aantal maandnamen, zoals ‘Decembris’ voor December, stammen ook af van deze zonnekalender in Europa. Pas in de 20ste eeuw zou een nieuwe kalender, de ‘Gregoriaanse kalender’ deze positie overnemen.

Caesar in de moderne cultuur

Al vanaf het leven van Julius Caesar zien we verhalen over hem. Vaak zijn deze verhalen voorbeelden van wat een slimme en machtige leider hij was, maar dit verandert in de 20ste eeuw. Waarschijnlijk de bekendste moderne adaptie van Caesar in Nederland is zijn rol in de beruchte Franse strip Asterix. In de verfilmingen van deze strip speelt namelijk een karikatuur van Julius Caesar, die vooral bekend is om zijn uitspraak ‘Ave mij.’ – een referentie naar ‘Ave Caesar’ (Gegroet Caesar), een uitspraak van een geschiedschrijver uit de Romeinse tijd.

Dit artikel...

...Is geschreven door Aurora Turkenburg.
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over geschiedenis