085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Karel de Grote (ca. 747-814)

De koning van het Frankische rijk, Romeinse Keizer, onderwerp van ridderverhalen, promotor van de middeleeuwse wetenschap, en opvallend: minstens 15 centimeter langer dan zijn onderdanen. Maar… Keizer Karel werd niet ‘de grote’ genoemd vanwege zijn lengte maar omdat hij iets groots verrichtte. Al sinds de Middeleeuwen wordt hij gezien als een van de grootste heersers van Europa.
1: De expansie  van het Frankische Rijk onder Karel de Grote afbeeldingsbron: Hardscarf at nl.wikipedia

Het leven van Karel de Grote

Over de jeugd van Karel de Grote is weinig bekend. Ook zijn geboortejaar is omstreden. Wel bekend is dat hij van de Karolingen afstamde – een koningshuis dat heerste over een deel van Europa dat het Frankische rijk genoemd werd (zie afbeelding hieronder). Na de dood van Karels vader in het jaar 768 krijgen Karel en zijn broer Karloman samen de heerschappij over het Frankische rijk, maar als Karels broer in de 8e eeuw, in het Jaar 771, overlijdt neemt Karel de Grote het gehele rijk over. Al snel begint Karel geschiedenis te schrijven door het rijk uit te breidden. Veldtochten gaan richting alle uithoeken van Europa. Delen van wat nu Duitsland, Oostenrijk en Italië heten worden in Karels Frankische rijk ingelijfd in de periode 868-814. Dit ging er gewelddadig aan toe. Toch staat Karel de Grote in de geschiedenisboeken ook bekend om de Karolingische Renaissance, omdat hij als koning onderwijs en wetenschap promootte. Maar zijn roem houdt daar niet op: in het jaar 800, op eerste kerstdag, wordt Karel zelfs tot Keizer van Europa gekroond door Paus Leo III. In het jaar 814 sterft Karel de Grote in Aken, Duitsland. Karels rijkversierde grafkist, de Karelschrijn, is nog altijd te bezoeken in de Grote Kathedraal van Aken.
Karel de Grote

De Saksenoorlogen en de veroveringen op Beieren, Lombardije en de Spaanse Mark (772-814)

De Saksenoorlog begint in de 8e eeuw, in de zomer van het jaar 772, met een veldtocht van het Frankische leger van Karel de Grote richting wat nu het land Duitsland is. Wat start als het neerslaan van een opstand mond al snel uit in een overname van de Germaanse stammen die daar wonen. De leden van de stammen worden onderdanen van Karels Frankische rijk, en moeten zich bekeren tot het Christendom. Soortgelijke veroveringen vinden plaats onder Karel de Grote rond dezelfde periode. Het gebied Beieren (Oostenrijk), het gebied Lombardije (Noord-Italië) en het gebied Spaanse mark (Zuid-Spanje) worden bijna gelijktijdig overgenomen door Karels Frankische Rijk. Ook hier moesten de inwoners zich bekeren tot het Christendom. Opvallend is dat in de Spaanse Mark een volk leefde dat in de geschiedenis bekend stond in Europa als De Moren. Deze mensen waren volgens de regels van hun koningen aanhangers van de Islam. Het is onder andere daardoor dat Karel de Grote de Spaanse Mark wilde veroveren op wat hij, als Christen, als heidenen zag. De oorlogen met de Saksen zouden doorgaan tot Karel in 802 tot Koning van de Saksen werd benoemd. Toch zouden er tot Karels dood opstanden zijn tegen het Frankische rijk in heel Europa.

Even tussendoor..

Wij weten hoe belangrijk goede schoolresultaten zijn. Daarom hebben wij al meer dan 5000 leerlingen geholpen, die hun cijfers gemiddeld van een 4.2 naar een 7.1 hebben verbeterd! Denk jij dat jij extra hulp kan gebruiken bij de stof van dit artikel? Boek dan een bijles via de onderstaande knop en boek vooruitgang!
Karel de Grote

Keizer Karel de Grote (800-814)

Wellicht voor zijn daden voor het Christendom – waaronder deze religie tot staatsreligie te maken – kroont Paus Leo III, het hoofd van de Christelijke kerk, Karel de Grote tot Keizer Karel de Grote op 25 december in 800. Deze titel was dan al 400 jaar niet meer in gebruik. Door Karel tot Keizer Karel te kronen gaf de paus aan dat Karel de Grote een groot heerser was, hij was immers de koning van bijna heel Europa. Dit betekende, onder andere, dat de omliggende kleine landjes, zoals Bretagne, wat nu in Frankrijk ligt, voor voedsel en handel afhankelijk waren van het Frankische rijk. Toch breidde Keizer Karel zijn rijk tot zijn dood uit naar het Oosten door nogmaals veldtochten tegen de Saksen te beginnen. Ook probeerde Keizer Karel de Grote in 810 zijn Frankische rijk uit te breidden richting wat nu Griekenland is, en toen bekend stond als het Byzantijnse Rijk of Oost Romeinse rijk. Het leger van Keizer Karel de Grote was hier niet succesvol, en door de dood van Karel 4 jaar later zou het nooit lukken om dit deel van Europa over te nemen.

De Karelroman

Over het leven en de heerschappij van Keizer Karel de Grote ontstonden sagen, ofwel verhalen, na zijn dood in 814. Deze verhalen hebben vaak Keizer Karel als hoofdpersoon, en worden dan Karelepiek, Voorhoofdsroman of Karelroman genoemd. Andere sagen gaan over de veldtochten van het Frankische rijk, en worden Roelandsliederen genoemd. In deze verhalen staat het Christendom vaak centraal, in combinatie met hoe een goede koning of ridder zich moet gedragen. Deze middeleeuwse ridderverhalen, zoals de 13e -eeuwse sagen ‘Karel ende Elegast’ en ‘Roelantslied’ worden nog altijd gelezen bij Nederlands. Ze laten zien dat het leven van Keizer Karel de Grote nog altijd invloed heeft in Europa, al was het dan alleen als goed verhaal.

Dit artikel...

...Is geschreven door Aurora Turkenburg.
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over geschiedenis