085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

De geschiedenis van Plato

De leerling van Socrates, de leraar van Aristoteles en bovendien: De bekendste filosoof uit de oudheid. De idee├źnleer van Plato was revolutionair in het oude Griekenland en zorgde voor veel verlichting in de oudheid. Nog steeds worden veel termen gebruikt met betrekking tot Plato. Denk bijvoorbeeld aan Platonische liefde. Daarnaast is de Christelijke theologie doordrenkt van de idee├źnleer van Plato.
Plato

Plato zijn leven

Plato was geboren in 427vC in een ontzettend welvarende Griekse familie. Twee ooms van Plato zaten in de politiek en ook voor Plato was een plaats in de politiek weggelegd. Echter is dit er nooit van gekomen door politieke veranderingen en misschien nog wel belangrijker; zijn ontmoeting met Socrates. Aangezien beide hier nooit iets van heeft opgeschreven, is helaas niets bekend over deze ontmoeting. Echter schreef Plato in veel van zijn teksten over Socrates en zijn redenvoeringen, dus is het aangenomen dat Socrates veel invloed heeft gehad op de idee├źnleer van Plato. Op latere leeftijd verplaatste Plato zich naar Zuid-Itali├ź, waar hij zijn eigen academie begon om zijn idee├źnleer te verspreiden naar nieuwsgierige jongemannen. Na de dood van Plato in 347vC, nam zijn neef de academie over. In het jaar 529, 876 jaar na de dood van Plato, verbood de keizer het verspreiden van heidense denkbeelden en sloot de academie van Plato.

De invloed van Socrates op Plato

Socrates heeft een ontzettend grote invloed gehad op de idee├źnleer van Plato. Socrates zelf echter, heeft nooit iets opgeschreven van zijn leer. Wij weten veel over de leer van Socrates omdat Plato schreef over conversaties tussen Socrates en de leerlingen van hem. Volgens Socrates was het mogelijk om kennis op te doen. Socrates ging uit van een ┬┤objectieve waarheid┬┤. Dit is een waarheid die de mens niet zelf heeft gemaakt, maar een waarheid die de mens wel kan achterhalen. De definitie van bijvoorbeeld dapperheid was algemeen en niet door de mens bedacht. Wat Socrates hiermee bedoelt is dat de mens niet de maat is van alle dingen. De idee├źnleer van Plato sluit hierop aan. Plato scheidde het menselijke van het geestelijke. Volgens Plato waren er algemene definities, die uit de ┬┤geestenwereld┬┤ komen. In deze wereld leven de zielen van de mensen, die hier de algemene definities zien. Door deze geestenwereld weten wij bijvoorbeeld dat een zitvlak met 4 poten en een rugleuning een stoel is. Alles op aarde is dus gebaseerd op een ┬┤idee┬┤ uit de geestenwereld. Wanneer een mens geboren wordt, wordt volgens Plato de ziel opgesloten in het lichaam. Het lichaam was volgens Plato ┬┤de kerker van de ziel┬┤. De ┬┤idee├źn┬┤ waren volgens Plato alleen bereikbaar via denken. Dit denken staat gelijk aan filosoferen en enkel via filosoferen was het mogelijk om met je geest zoveel mogelijk afstand te doen van je lichaam, waardoor je bij de kern van de idee├źn komt. Veel inwoners van Griekenland waren niet in staat tor dit ┬┤denken┬┤, aangezien onderwijs niet toegankelijk was in het oude Griekenland.

Even tussendoor..

Wij weten hoe belangrijk goede schoolresultaten zijn. Daarom hebben wij al meer dan 5000 leerlingen geholpen, die hun cijfers gemiddeld van een 4.2 naar een 7.1 hebben verbeterd! Denk jij dat jij extra hulp kan gebruiken bij de stof van dit artikel? Boek dan een bijles via de onderstaande knop en boek vooruitgang!
Plato en Aristoteles

De invloed van Plato op Aristoteles

Plato heeft veel invloed gehad op Aristoteles, maar Aristoteles verschilt ook heel veel van Plato. Aristoteles hechtte bijvoorbeeld ook waarde aan lichamelijke eigenschappen, zoals gezondheid. Dat Aristoteles hier waarde aan hechtte ging regelrecht in tegen de idee├źnleer van Plato. Plato zag natuurlijk het lichaam als ┬┤de kerker van de ziel┬┤. Aristoteles vond de theorie van Plato over de geestenwereld maar dom en was het absoluut niet eens met deze theorie. Als je op de afbeelding hieronder kijkt, zie je dat Plato zijn hand omhoog wijst, doelende op de geestenwereld. Aristoteles echter, houdt zijn hand bij de grond in de overtuiging dat iets als een geestenwereld niet bestaat. Aristoteles wordt ook wel genoemd als degene die de westerse gemeenschap heeft ge├»ntroduceerd tot wetenschap. Er zijn er ook overeenkomsten tussen Plato en Aristoteles, bijvoorbeeld zijn overtuiging dat geestelijke ontwikkeling hand in hand gaat met geluk. Plato had ook deze overtuiging en heeft deze waarschijnlijk meegegeven aan Aristoteles. Nog een overeenkomst tussen deze twee filosofen, is dat ze beide de overtuiging hebben dat de mens door deugd gelukkig wordt. Aristoteles had een theorie over wat een deugd is, namelijk het ┬┤gematigde┬┤. Het gematigde houdt in, dat de deugd tussen de extremen in zit. Dapperheid is bijvoorbeeld een deugd en zit tussen de 2 extremen van lafheid en overmoedigheid in. Zo zijn deugden dus ┬┤gematigdheden┬┤.

Het symposion

Plato heeft een aantal prachtige werken geschreven met als hoogtepunt: Het symposion. Symposion vertaal vanuit het Grieks betekent eet- en drinkfestijn. Het symposion geeft de liefde van Plato voor de filosofie briljant weer. Een aantal Griekse mannen met een vooraanstaande achtergrond komen bij elkaar op een ┬┤symposion┬┤. Een van de mensen die hier aanwezig was, was Socrates. Deze begon een discussie over wat liefde nou echt inhoudt. Alle aanwezigen bij dit gesprek mochten een rede geven over dit onderwerp en hun overtuiging geven wat liefde nou echt is. De dichter Phaedrus was eerst aan de beurt, daarna de schrijver Pausanius en zo sprak iedereen in volgorde zijn rede uit. Deze volgorde is niet willekeurig echter, aangezien Socrates als 1 na laatste aan de beurt was, terwijl Plato een grote liefde had voor de Filosofie. Dit meesterwerk is opgebouwd in een climax; Degene met de laagste geestelijke bezigheid was als eerst aan de beurt en degene met de hoogste geestelijke bezigheid was als een na laatste. Waarom niet als laatste? Dat komt doordat Alcibiades de zaal op het einde binnenstormde, stomdronken, om een lofrede richting Socrates te houden. Dit geeft de liefde van Plato richting filosofie perfect weer.

De toekomst

Plato zal niet in de vergetelheid raken, aangezien op middelbare scholen Plato nog steeds veel behandeld wordt. Leerlingen die een gymnasiumprofiel kiezen zullen alle vruchten van Plato┬┤s idee├źnleer proeven en doorgeven aan de volgende generatie. Plato heeft zichzelf door zijn idee├źnleer en door zijn meesterwerken, zoals het symposion, onsterfelijk gemaakt. Nog steeds gebruiken wij termen zoals platonische liefde, wat inhoudt dat liefde niet lichamelijk is. Dit is zo aangezien Plato een enorme afkeer had naar het lichamelijke, ofwel, de kerker van de ziel.

Dit artikel...

...Is geschreven door Koen Eppink.

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over geschiedenis