085-1303558 (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 22:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Het broeikaseffect

Je hebt er de afgelopen jaren vast wel eens iets van gehoord; het klimaat op aarde verandert. De temperaturen worden steeds hoger, wat ervoor zorgt dat vooral het ijs in de koudere gebieden, zoals de noord- en zuidpool steeds meer smelt. Deze opwarming van de aarde wordt voornamelijk veroorzaakt door het versterkt broeikaseffect. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het broeikaseffect ontstaat, welke broeikasgassen hier invloed op hebben en wat de gevolgen van het versterkt broeikaseffect zijn.
Schematische tekening van het broeikaseffect

Het ontstaan van het broeikaseffect

De lucht die om de aarde hangt wordt de atmosfeer genoemd. De atmosfeer bevat verschillende gassen. Twee belangrijke gassen zijn zuurstof en koolstofdioxide. Deze gassen zorgen er bijvoorbeeld voor dat wij (mensen) kunnen leven of dat planten kunnen groeien.

Ongeveer 30% van het zonlicht dat de aarde bereikt wordt weerkaatst (vooral door wolken). Verder wordt er ongeveer 20% van het zonlicht dat de aarde bereikt geabsorbeerd door de atmosfeer. Dit betekent dat ongeveer de helft van het zonlicht de aardoppervlakte bereikt en daar geabsorbeerd wordt. Deze energie wordt dan weer omgezet in bijvoorbeeld de verdamping van water of directe warmteafgifte aan de atmosfeer.

De zonnestralen die de aarde bereiken (atmosfeer en aardoppervlak) warmen de aarde op. Verder straalt de opgewarmde aarde warmte-energie uit in de vorm van infraroodstraling. Een deel van deze straling gaat terug de ruimte in, maar een ander deel wordt in de atmosfeer opgenomen door broeikasgassen en wolken. Vanuit hier wordt de straling weer teruggekaatst naar het aardoppervlak. Dit proces wat zich constant herhaalt zorgt ervoor dat de aarde steeds warmer wordt. Dit proces wordt het broeikaseffect genoemd.

Normaal gesproken zou dit proces van de zonnestralen een natuurlijk thermodynamisch evenwicht hebben waarin de hoeveelheid energie die de aarde van de zon ontvangt gelijk is aan de energie die het uitzend. Desalniettemin zorgt de menselijke invloed op de aarde ervoor dat het systeem uit balans raakt, wat zorgt voor een versterkt broeikaseffect.
natuurkunde

Broeikasgassen

Drie van de broeikasgassen die het grootste effect hebben op het broeikaseffect zijn water, koolstofdioxide en methaangas. Niet al deze gassen zijn even eenvoudig om te verminderen in de atmosfeer. Daarom wordt koolstofdioxide vaak gezien als meest belangrijke broeikasgas en de uitstoot hiervan zoveel mogelijk verminderd.

Koolstofdioxide ontstaat door verbranding. Deze verbranding kan gebeuren in de motors van bijvoorbeeld auto’s, maar is ook in het menselijk lichaam. De koolstofdioxide concentratie in de atmosfeer neemt voornamelijk toe door het verbranden van fossiele brandstoffen en bossen. De toename van koolstofdioxide in de atmosfeer veroorzaakt een toename in temperatuur, wat daarop weer de concentratie waterdamp in de atmosfeer verhoogt. Door dit proces heeft de uitstoot van koolstofdioxide ook nog een zelfversterkend effect op het broeikaseffect.
broeikaseffect

De gevolgen van het broeikaseffect

Zoals al vermeld in de inleiding zorgt het broeikaseffect voor de opwarming van de aarde. Dat heeft verschillende gevolgen voor plekken over heel de wereld. Veel gebieden hebben last van enorme droogte door een tekort aan water. Dit veroorzaakt meer bosbranden en een slechte oogst van verschillende gewassen. Verder smelt in de koudere gebieden, zoals de noord- en zuidpool, het ijs waardoor de zeespiegel stijgt. Dit veroorzaakt overstromingen, extreme stormen of gevaar voor bewoners van kustgebieden. Vele ecosystemen zijn ook slachtoffer van de veranderingen in het klimaat en hebben moeite zich aan te passen aan de veranderingen. Als laatste geeft de opwarming van de aarde een extra risico in de verspreiding van gevaarlijke tropische ziektes naar gebieden die eerder te koud hiervoor waren. Voorbeelden van deze ziekten zijn malaria en cholera. Al deze gevolgen geven aan hoe noodzakelijk het is dit versterkende broeikaseffect tegen te gaan.

Dit artikel...

...Is geschreven door Iris van Dongen.
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over natuurkunde