085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

zelfvertrouwen

Zo geef je je kind zelfvertrouwen op school

Niet ieder kind is even goed op school. Dit hoeft natuurlijk ook niet, ieder kind doet het namelijk op zijn of haar eigen manier.

Als ouder is het ontzettend belangrijk dat je er alles aan doet om jouw kind op te juiste manier te stimuleren. We zien dat het hier nog wel eens fout wil gaan.

Ouders zien niet altijd in wat het belang is van zelfvertrouwen op school voor een kind. Ook weten ze niet op welke manieren zij hun kind kunnen prikkelen om hun best te doen.

Om hier alles over te weten, is het verstandig om dit artikel goed door te nemen. We laten je vandaag namelijk alles zien wat je moet weten over het zelfvertrouwen van je kind!

Iets wat in verband staat met zelfvertrouwen is het halen van goede cijfers. Ik heb onlangs nog een interessant artikel geschreven over schooltips: het halen van betere schoolcijfers, zonder meer tijd te steken in schoolwerk. Bijles helpt ook met het halen van betere schoolresultaten!

Waarom is zelfvertrouwen voor een kind zo belangrijk?

Voordat we ingaan op de manieren waarop je het zelfvertrouwen van het kind kunt versterken, is het van belang om te kijken naar zelfvertrouwen in het algemeen. Waarom is het zo belangrijk dat jouw kind beschikt over een hoge mate van zelfvertrouwen op school?

Kinderen die zich goed voelen over zichzelf hebben het vertrouwen om nieuwe dingen te proberen. Ze hebben meer kans om hun best te doen op school. Ze zijn dus trots op wat ze kunnen op school. Eigenwaarde en zelfvertrouwen helpt kinderen om met fouten om te gaan.

Het helpt kinderen om het opnieuw te proberen, zelfs als het in het begin even niet wil lukken. Als gevolg daarvan helpt zelfvertrouwen het kind om beter zijn of haar best te doen op school, thuis en met vriendjes en vriendinnetjes.

Kinderen met een laag gevoel van eigenwaarde voelen zich onzeker. Als ze denken dat anderen ze niet accepteren, mogen ze niet meedoen. Ze kunnen zich door anderen slecht laten behandelen. Ze kunnen het moeilijk hebben om voor zichzelf op te komen.

Ze kunnen gemakkelijk opgeven, of het helemaal niet proberen. Kinderen met een laag gevoel van eigenwaarde vinden het moeilijk om te gaan met de wetenschap dat ze een fout hebben gemaakt, verloren hebben of gefaald hebben.

Als gevolg daarvan doen ze het misschien niet zo goed als ze zouden kunnen. Dit is dus niet bevorderend voor het kind. Het kind moet namelijk inzien dat het niet erg is om te falen, zolang hij of zij er maar van leert. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen in het kind is dus echt een noodzakelijke stap in de ontwikkeling.

Even tussendoor…

Als je denkt dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt van persoonlijke begeleiding en betere schoolcijfers, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!
zelfvertrouwen kind

Hoe ontwikkelt zelfvertrouwen zich bij een kind?

  • vooruitgang boeken in de richting van een doel;
  • dingen leren op school;
  • vrienden maken en spelen met deze vriendjes;
  • lof krijgen voor goed gedrag;
  • iets nieuws uitproberen;
  • zich begrepen en geaccepteerd voelen.

Zoals je wel ziet, zal zelfvertrouwen echt een resultaat zijn van meerdere factoren. Dit brengt dan ook met zich mee dat je er alles aan zal moeten doen om zelfvertrouwen in je kind op te wekken. Een gezin dat niet de juiste ondersteuning biedt aan het kind is, geen optimale omgeving voor deze ontwikkeling.

Op wat voor manier kan je de mate van zelfvertrouwen van het kind stimuleren? Wat is de beste manier om jouw kind te ondersteunen om zich net even wat zekerder over zichzelf te voelen?

Dé tips om jouw kind zelfvertrouwen te geven

  • Help je kind om dingen uit te proberen – Op elke leeftijd zijn er voor kinderen nieuwe dingen om te leren. Zelfs tijdens de kindertijd geeft het leren vasthouden van een beker of het zetten van de eerste stappen een gevoel van meesterschap en vreugde. Naarmate je kind groeit, zijn dingen als leren lezen, fietsen of om zich te kleden, kansen voor het gevoel van zelfvertrouwen om te groeien. Als je kinderen leert hoe ze dingen moeten, doen moet je ze laten zien hoe je het doet. Laat ze dan doen wat ze kunnen, zelfs als ze fouten maken. Zorg ervoor dat je kind de kans krijgt om te leren en om zich trots te voelen. Maak nieuwe uitdagingen niet te gemakkelijk, maar ook niet te lastig. Wil je jouw kind zelfvertrouwen geven dan zal je hem of haar in de gelegenheid moeten stellen om zelf dingen uit te proberen.
  • Prijs je kind, maar doe het op de juiste manier – Natuurlijk is het goed om kinderen te prijzen. Je lof is een manier om te laten zien dat je trots bent. Maar sommige manieren van lofprijzing van kinderen kunnen eigenlijk een averechts effect hebben. Lof die niet verdiend voelt, klinkt voor het kind als een leugen. Een kind vertellen dat hij goed gevoetbald heeft, terwijl hij weet dat hij het niet zo goed deed, is vaak niet slim. Het is soms beter om te zeggen: "Ik weet dat dat niet je beste wedstrijd was, maar we hebben allemaal wel eens pech. Ik ben trots op je dat je het niet hebt opgegeven, dat is belangrijker." Dit is vaak een veel betere tactiek om toe te passen. Door niet te veel lof toe te kennen, maar door het op de juiste manier te verwoorden zal het zelfvertrouwen van jouw kind op de langere termijn veel beter ontwikkeld worden.
  • Wees een goed rolmodel – Als je veel verantwoordelijkheid neemt voor klusjes in huis (zoals het harken van de bladeren, het maken van een maaltijd, het opruimen van de vaat, of het wassen van de auto), geef je het goede voorbeeld. Je kind leert zich in te zetten voor het maken van huiswerk, het opruimen van speelgoed of het opmaken van het bed. Ook de juiste instelling is een belangrijke rol. Als je vrolijk taken uitvoert (of in ieder geval zonder te mopperen of te klagen), leer je jouw kind dat ook te doen. Wanneer je je niet door klusjes heen haast en trots bent op een goed uitgevoerde klus, leer je jouw kind dat ook te doen. Dit is een cruciale stap om te nemen in de opvoeding. Je wilt er namelijk voor zorgen dat het kind in jou een rolmodel ziet. Je moet als ouder iemand zijn waar het kind naar op kan kijken, zonder dat hij bang voor je wordt.
  • Doe niet aan harde kritiek – De te negatieve boodschappen die kinderen over zichzelf horen, vertalen zich gemakkelijk in hoe ze zich voelen. Slechte en vooral harde kritiek is niet motiverend voor een kind. Wanneer je een kind lui noemt kan hij of zij hier echt mee zitten. Als kinderen negatieve berichten over zichzelf horen, schaadt dat hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Corrigeer kinderen daarom altijd met geduld. Concentreer je op wat je wilt dat ze de volgende keer doen. Als het nodig is, laat ze dan zien hoe het moet. Let op wat je kind goed doet en leuk vindt. Zorg ervoor dat je kind kansen heeft om deze sterke punten te ontwikkelen. Gaat er iets fout? Laat dan zien wat er fout gaat, maar wees niet te streng. Hier help je het zelfvertrouwen van je kind namelijk echt niet mee.

De toekomst

Dankzij de informatie uit dit artikel heb je een beter beeld gekregen bij het belang van zelfvertrouwen voor jouw kind. Door de juiste stappen te volgen zal ook jij in staat zijn om je kind op de juiste manier te stimuleren op school.

Dit zal niet alleen bevorderend zijn voor de cijfers die jouw zoon of dochter haalt, maar ook voor het vermogen om nieuwe dingen te leren. Psychogoed heeft 10 leuke oefeningen die je kunt doen met jouw kind om samen het zelfvertrouwen te vergroten!

Overigens zijn ook op onze site nog veel meer leuke artikelen te vinden die je als ouder zeker even zou moeten doornemen. Dankzij deze artikelen zal je jouw kind op de meest optimale manier kunnen ondersteunen in zijn ontwikkeling.

Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-08-2020