085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

motivatie

De oplossing voor motivatieproblemen op school

Motivatie op school, voor de een is het wat makkelijker dan voor de ander. We zien dat er aardig wat leerlingen zijn die moeite hebben met motivatie op school.

De kans is groot dat jijzelf of je zoon/dochter hier ook last van hebt/heeft, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terechtgekomen.

Om je meer te laten zien over de oplossing voor motivatieproblemen op school heb ik vandaag het nodige op een rijtje gezet. Dankzij deze informatie krijg je een volledig beeld van de motivatie op school en over de manieren waarop je deze motivatie kunt verbeteren.

Voor je het weet zal je voortaan veel beter je best doen op school!

Wat is motivatie eigenlijk?

Voordat ik inga op de manieren waarop je meer motivatie voor school kunt kweken, is het handig om even stil te staan bij het begrip zelf. Wat is motivatie namelijk? Het woordenboek definieert motivatie als een reden om op een bepaalde manier te handelen. Het is een verlangen om iets te bereiken.

Als we een doel willen bereiken, hebben we de bereidheid nodig om ons te helpen onze gewoontes te verbeteren en resultaten te behalen. Dit is waar motivatie van pas komt. Wat we willen bereiken, is niet altijd hetzelfde, dit hangt namelijk af van het moment.

De term "motivatie" verandert voortdurend, vooral wanneer we bepaalde doelen voor ogen hebben. Wat ons gisteren of vandaag motiveerde, is misschien niet wat ons morgen motiveert.

Wat betekent motivatie dan wel? Het betekent het vinden van een passie om ergens naartoe te werken. Het staat voor het vinden van een activiteit die je bezig houdt en waar je moeite voor doet. Mensen die gemotiveerd zijn, willen dingen doen en ze willen het verschil maken in plaats van te wachten tot er iets gebeurt.

Nu begrijpen wij maar al te goed dat school niet altijd leuk is, er zijn per slot van rekening genoeg vakken die je misschien saai vindt om te volgen. Maar toch kan je ook met saaiere vakken met veel motivatie aan de slag. Je moet er alleen voor zorgen dat je de leuke kanten van het vak begint in te zien en dat je anders tegen het vak aankijkt.
motivatie

Hoe herken je een gemotiveerde leerling?

Het punt van motivatie is dat vaak niemand je echt kan pushen om iets gedaan te krijgen, behalve jij. Hoewel je aangemoedigd, gesteund of geïnspireerd kunt worden, kost het persoonlijke moeite om dingen voor elkaar te krijgen.

Gemotiveerde leerlingen hebben levenslust. Ze zijn enthousiast over de toekomst en hebben een plan om hun doelen te bereiken.

Hoe weet je nu wat een gemotiveerd iemand is? We hebben de kenmerken van iemand met veel motivatie hieronder op een rijtje gezet:
  • Ze zijn volhardend – Ja, niet alles zal even makkelijk zijn. Maar gemotiveerde mensen zien dit niet als een probleem. Ze zouden eerder manieren vinden om een probleem te omzeilen en in plaats daarvan naar een oplossing zoeken. Ben jij iemand die in problemen denkt? Of zie jij dingen als een uitdaging die je graag aangaat? Mocht je tot de eerste groep behoren dan hoef je je aan de hand van mijn tips geen zorgen te maken, ik laat je straks zien hoe je dit kunt veranderen.
  • Ze zijn energiek – Natuurlijk zijn ze enthousiast en hebben ze geen reden om sip te zijn als iets tegen zit. Ze zijn altijd hard aan het werk om resultaten te bereiken. Dit betekent niet dat ze alles goed doen, het houdt alleen in dat mensen met veel motivatie de energie proberen op te brengen om weer aan de slag te gaan.
  • Ze zijn positief – Ze weten dat de dingen wel goedkomen als je ervoor werkt. Ze wachten niet op het moment dat dingen goedkomen, maar hebben een optimistische blik op hun gezicht als ze op weg zijn om een taak te volbrengen.
  • Ze hebben zelfvertrouwen – Ze beseffen hun zwakheden, maar ze zoeken actief naar manieren om dit te compenseren. Hierdoor kunnen ze het vertrouwen krijgen dat ze hun doelen inderdaad zullen bereiken. Ook jij kan hier voor zorgen, je moet alleen weten waar je moet beginnen.
  • Ze zijn bereid om hulp te vragen – De gemotiveerde persoon loopt niet zomaar mee met de menigte, maar doet onderzoek en stelt kritische vragen. Ze zijn niet bang om meer te leren of mensen vragen te stellen als ze ergens niet uit kunnen komen. Een goede manier om om hulp te vragen is via bijles

Het is echt niet zo erg als jij je in het bovenstaande niet kunt herkennen. Het gaat erom dat je inziet hoe belangrijk motivatie kan zijn op school. Als je dit niet weet, zal je namelijk niet de stap nemen die nodig is om de motivatie op school aan te sterken.

Nu je weet wat motivatie is en waar je motivatie op school aan kunt herkennen, is het tijd om te kijken naar de manieren om jouw motivatie te versterken.

Even tussendoor…

Als je hulp nodig hebt bij het tegengaan van motivatieproblemen, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!

Motivatie in het onderwijs stimuleren

Iedereen heeft een bepaalde mate van natuurlijke nieuwsgierigheid en een motivatie om nieuwe dingen te leren. Echter hebben sommige mensen wat meer motivatie voor school dan anderen.

Veel factoren bepalen hoeveel motivatie we hebben om te leren. Echt leren is een levenslang proces, maar om er voortdurend mee bezig te zijn, moeten kinderen het leuk vinden om te leren. Zo kunnen ze een bepaald niveau van motivatie ontwikkelen dat nodig is om op lange termijn te kunnen presteren.

Nieuwsgierigheid en motivatie om te leren is de kracht die de leerlingen in staat stelt om de uitdaging aan te gaan en om echt hun best te doen op school. Als ouder moet je er alles aan doen om jouw kind op de juiste manier te stimuleren.

Door hem of haar te ondersteunen zal de motivatie voor school toenemen, maar hoe motiveer je kinderen op de juiste manier? Psychogoed heeft hierover een duidelijk artikel geschreven met 8 manieren om jouw kind te motiveren.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het stimuleren van positiviteit, doorzettingsvermogen en interesses. Ook is het belangrijk om prestaties te vieren en op zoek te gaan naar de juiste leerstijl voor jouw kind. Bij dit laatste kan Bijles Aan Huis u ook helpen!

Motivatie om je best te doen op school is niet iets wat zomaar komt aanwaaien. Het zal tijd kosten voordat je veel motivatie hebt om aan de slag te gaan.

Alleen is het niet zo dat je jouw motivatie niet kunt verbeteren. Door de tips en tricks uit dit artikel zal ook jij aan de slag kunnen gaan om jouw problemen met je motivatie onder handen te nemen.

Wees niet bang om hier hulp bij te vragen, je staat er nooit alleen voor. Voor je het weet zijn de problemen met je motivatie op school als sneeuw voor de zon verdwenen.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-04-2020