085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

schooladvies

Tips voor een goed schooladvies in groep 8

Veel kinderen van de basisschool maken zich zorgen over het schooladvies. Dit is natuurlijk niet zo raar, voor iedere leerling is het namelijk belangrijk dat hij of zij zo goed mogelijk terechtkomt op de middelbare school.

Mocht jouw zoon of dochter op de basisschool zitten dan is het handig om dit artikel goed door te nemen. We laten je vandaag namelijk alles zien wat je moet weten voor een goed schooladvies in groep 8.

Dankzij deze informatie zal je niet meer voor verrassingen komen te staan na het maken van de Centrale Eindtoets (voormalige Citotoets).

Wat is het schooladvies precies?

Voordat we ingaan op de beste tips die wij je mee kunnen geven voor een goed schooladvies in groep 8, is het handig om eerst te kijken naar het schooladvies zelf. Wat is het eigenlijk? Zoals je misschien weet is het schooladvies niet bindend, maar leidend.

Het wordt dus gebruikt als uitgangspunt, maar je kunt nog met de school in gesprek gaan over het advies. Het schooladvies is bedoeld om iedere leerling van de basisschool in groep 8 klaar te stomen voor de middelbare school.

Op de middelbare school heb je talloze richtingen om voor te kiezen. Van het vmbo tot het gymnasium, de mogelijkheden zijn eindeloos. Doordat iedere leerling anders is, is het superbelangrijk dat het schooladvies bij je past.

Het schooladvies is het advies van de leraren over welk niveau op de middelbare school het beste aansluit bij jouw vaardigheden. De rijksoverheid heeft een goed overzicht gemaakt van de mogelijke richtingen die door een basisschool geadviseerd kunnen worden.

Waar wordt naar gekeken bij het schooladvies?

Wat veel mensen niet weten, is dat de uitslag van de Centrale Eindtoets niet het enige is wat wordt meegewogen voor het bepalen van het schooladvies. Het klopt dat dit een belangrijke indicatie is voor het vermogen van het kind, alleen zegt deze uitslag nog niet alles.

Zo kijken juffen en meesters bijvoorbeeld ook naar het voorlopig schooladvies. Dit is het schooladvies wat wordt gegeven in groep 7. Aan de hand van dit advies is het mogelijk om te zien welke ontwikkelingen je hebt meegemaakt als leerling.

Als je supergrote stappen hebt gemaakt dan zal dit natuurlijk ook mee worden gewogen. Naast de Centrale Eindtoets wordt ook de Entreetoets meegewogen in het geheel.

Daar komt ook nog eens bij dat de vaardigheden van de leerlingen meetellen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan je vermogen om zelfstandig of in groepjes te werken. Wanneer je zelfstandig te werk kunt gaan dan zal je vaak een hoger niet-bindend studieadvies krijgen.

De motivatie speelt natuurlijk ook een belangrijke rol bij de afweging. Dit geldt ook voor je houding in de lessen en de concentratie die je kunt opbrengen tijdens de lessen. De vereiste concentratieboog is op de middelbare school nu eenmaal wat langer dan op de basisschool, je moet dit wel aankunnen.

Door al deze factoren mee te wegen, kan er een volledig beeld worden gemaakt over welke richting op de middelbare school het beste aansluit bij het niveau van je kind.

Dé beste tips voor een goed schooladvies in groep 8

Goed, je weet nu als het goed is al wat meer over het schooladvies wat je kind krijgt in groep 8. Het is tijd om in te gaan op de meest handige tips die ik je mee kan geven om te zorgen voor een goed schooladvies in groep 8.

Deze tips zijn handig om door te nemen, voordat je op gesprek gaat met de leraar of juf. De tips zijn overigens niet alleen handig voor ouders, maar ook voor kinderen die wat meer te weten willen komen over wat ze te wachten zal staan bij het eindadvies in groep 8.
schooladvies

Luister naar de argumenten van de meester/juf

Een belangrijke tip die ik je mee kan geven voor het gesprek met de docent voor het eindadvies is om echt te luisteren. Bij een goed gesprek wordt er namelijk naar beide partijen geluisterd.

Probeer om de docent niet te onderbreken als je het even niet met hem of haar eens bent, maar laat de docent uitpraten. De juf of leraar heeft in de meeste gevallen namelijk wel een onderbouwing voor het advies dat gegeven wordt. In de onderbouwing kan je goed terugzien wat de overwegingen zijn van de docent.

Je kunt achteraf natuurlijk altijd vragen stellen, maar het is belangrijk om eerst te luisteren naar wat de docent te zeggen heeft. Als je het er achteraf niet mee eens bent, is het verstandig om rustig te reageren en om de gemoederen niet hoog op te laten lopen.

Zet je kind op de centrale plek

De school heeft in principe niets aan een kind dat niet op de juiste plek terechtkomt. Dit houdt dus in dat ze er alles aan zullen doen om jouw kind een zo passend mogelijk schooladvies te geven. De volgende tip is dan ook echt om je kind centraal te zetten.

De kinderen zullen vaak een goed beeld hebben bij het advies dat ze krijgen. Bij sommige scholen mag het kind mee naar de gesprekken, bij andere scholen weer niet.

Ongeacht het soort gesprek is het na het advies van belang om je kind vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld of je kind het advies had verwacht en of hij/zij al weet welke middelbare school het wordt. Door je kind op de centrale plek te zetten is de kans aanzienlijk groter dat het uiteindelijke schooladvies op de juiste manier zal aansluiten bij zijn of haar niveau.

Denk niet in termen van laag of hoog

Deze tip is zowel van belang voor de leerlingen als voor de ouders. Veel ouders, en soms leerlingen, zijn boos wanneer ze horen dat hun kind niet het niveau krijgt aanbevolen dat zij in eerste instantie in gedachten hadden.

Dit is alleen niet bepaald handig, er bestaat namelijk niet zoiets als een hoog of laag advies. Het klopt inderdaad dat het niveau voor bepaalde vakken op de havo hoger ligt dan bij het vmbo, maar dit houdt niet in dat ieder kind zomaar naar de havo zou moeten gaan.

De manier van lesgeven is bij beide richtingen namelijk compleet anders. Als je praktisch bent aangelegd en niet zoveel zin hebt in theorie kan vmbo een verstandige keuze zijn, ook al is het een ‘lager’ niveau voor bepaalde vakken.

Door de hoge vraag naar praktisch geschoolde leerlingen zijn de toekomstperspectieven ontzettend goed in veel richtingen, hier hoef je je dus niet per se zorgen over te maken.

Even tussendoor…

Indien je kind mogelijk persoonlijke begeleiding nodig heeft om een goed schooladvies te krijgen, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!

Tip voor leerlingen: laat je zien in de les

Deze tip is speciaal bedoeld voor alle leerlingen die dit lezen. Het is superbelangrijk om tijdens de lessen te laten zien wat je precies kan. De docent zal namelijk meerdere factoren meenemen bij de afweging over het niveau.

Wanneer je in de les niet serieus genoeg bent en je eigenlijk niet echt aan het opletten bent, is de kans groot dat dit van invloed zal zijn op je schooladvies. Dit kan er dus voor zorgen dat het schooladvies lager uitpakt dan je had gehoopt, terwijl je een hoger niveau misschien wel goed aankunt.

Een actieve houding aannemen en opletten tijdens de lessen is dus een mooi doel om naar te streven. Al zou je dit natuurlijk altijd moeten doen, niet alleen voor je schooladvies!

Is het schooladvies echt niet bindend?

Er zijn mensen die denken dat het schooladvies altijd bindend is. Alleen is dit in werkelijkheid niet helemaal zo. Het klopt inderdaad dat het schooladvies erg belangrijk is en dat de middelbare scholen hier zeker naar zullen kijken, maar wanneer je het echt niet eens bent met het schooladvies in groep 8, dan is er geen verplichting om dit op te volgen en heb je kans dat je mogelijk alsnog wordt toegelaten tot een ander niveau.

Wij raden je wel aan om bij twijfel over het advies met de school in gesprek te gaan. Zo is het bijvoorbeeld ook vaak mogelijk om het geschil voor te leggen aan een klachtencommissie. De reden dat ik je aanraadt om er onderling uit te komen, is het feit dat leraren vaak wel weten wat het beste is voor het kind.

Zij weten meestal beter wat het kind in zich heeft, als ouder kun je namelijk niet zien hoe je kind zich in de les gedraagt. Bindend is het schooladvies dus niet, maar het is wel een advies om niet in de wind te slaan.

Je merkt dat de Centrale Eindtoets niet allesbepalend is voor je schooladvies. Dankzij de tips en tricks uit dit artikel zal je in staat zijn om een goed schooladvies te krijgen. Goed staat hier niet voor hoog, maar voor een passend niveau.

Iedere leerling is namelijk anders, je hoeft je daarom nooit te schamen voor het advies. Door in gesprek te gaan met de meester of juf zal je een passend schooladvies krijgen.

Dit schooladvies bereidt je kind op de best mogelijke manier voor op een prettige middelbareschoolperiode. Wil je nog veel meer interessante artikelen lezen op het gebied van onderwijs? Hier vind je nog een aantal gerelateerde artikelen online die ik heb geschreven over onderwijs.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-07-2020