085-1303558   (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 20:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Smartphone kind

Zo leer je je kind verantwoord de smartphone gebruiken

Er zijn maar weinig kinderen die vandaag de dag niet met een smartphone rondlopen. Veel ouders vinden dit niet bepaald prettig, echter kunnen zij zich hier nu eenmaal niet aan onttrekken. Nu betekent dit niet dat je niets kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kind zijn of haar smartphone op een verantwoorde manier in gebruik neemt. Benieuwd wat je als ouder kunt doen om jouw kind veilig gebruik te laten maken van een telefoon? Hieronder vind je de beste tips en tricks op een rijtje!

Maak je kind bewust van zijn/haar gedrag

Het is gemakkelijk voor elke volwassene of kind om op te gaan in het moment en om alles te vergeten wat er om je heen gebeurt. Maar als je te veel focust op je smartphone dan kan dit zorgen voor problemen in huis. Het gevoel om genegeerd te worden door iemand die alleen maar aan het scrollen is op zijn telefoon als je het gesprek aan wilt gaan, is erg vervelend. Het is daarom handig om je kind te helpen bij het ontwikkelen van aandachtige luistervaardigheden en een bewustzijn van wat er om hem heen gebeurt. Dit betekent dat als ze op hun smartphone zitten, ze de telefoon weg moeten leggen als iemand ze iets vraagt of hen in het gesprek wil betrekken. Je moet je kind aanmoedigen om weg te kijken van zijn of haar telefoon en even goed te luisteren. Dit kan alleen als je als ouder zelf ook het goede voorbeeld geeft.

Even tussendoor…

Soms is persoonlijke begeleiding nodig om de concentratie op het schoolwerk te houden, dan kan Bijles Aan Huis helpen! Onze bijlesdocenten zijn geselecteerd om elke leerling te begeleiden voor een zorgeloze schoolperiode. Boek direct een gratis kennismakingsgesprek met een van onze docenten!
Smartphone

Zorg voor een regelmatige pauze

Naast het bewust maken van je kinderen is het van cruciaal belang dat je kinderen de ernst begrijpen van het nemen van pauzes van hun smartphones. De tijd nemen om even weg te gaan uit de virtuele wereld om opnieuw verbinding te maken met de echte wereld is natuurlijk supergezond, zowel voor je lichaam als je mentale gesteldheid. Kinderen zijn niet altijd in staat om de lange tijd voor het scherm te vermijden, zoals tijdens de lessen op school waar ze achter een computer zitten. Maar die tijd plus de extra tijd die ze doorbrengen voor smartphones en andere schermen kan hun leven op vele manieren beïnvloeden.

De negatieve effecten van te veel schermtijd kunnen bestaan uit slaapproblemen, gewichtstoename en zelfs hoofdpijn en oogproblemen. Een makkelijke manier om deze problemen te bestrijden is om smartphone-pauzes in te plannen op bepaalde momenten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het avondeten, in de auto, in de slaapkamer of bij het doorbrengen van tijd voor dingen met het gezin. Deze pauzes zijn ontzettend belangrijk om door te voeren, ik zou dan ook iedere ouder aanraden om hier goed bij stil te staan.

Moedig beleefd WhatsAppen aan

De geschreven communicatie is in de loop der jaren veranderd van lange brieven die met de hand geschreven worden naar teksten vol met smileys en andere icoontjes. Het sturen van een duim emoji in plaats van 'dank je wel' is makkelijk, maar het is niet altijd het beste. Later, als je kinderen groot zijn, is het namelijk van belang dat je zoon of dochter wel weet wat nodig is voor een goede communicatie met andere mensen via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail. Help je kind bij het ontwikkelen van goede schrijfvaardigheden door hen te helpen de kunst van het converseren in geschreven vorm te begrijpen.

De onlineberichtjes zijn natuurlijk niet hetzelfde als een brief, maar je kunt wel bepaalde regels stellen voor het typen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om niet voor alles smileys te gebruiken en om goed te letten op spelling. Verbeter je kind ook direct als je een fout ziet. Ondanks dat veel kinderen dat als ‘irritant’ ervaren, onthouden ze de feedback. Na verloop van tijd zal je kind het meer waarderen, want ooit moet hij of zij bijvoorbeeld een sollicitatiebrief, essay of werkstuk schrijven en dan zal dit ook in correct Nederlands moeten.

Maak gebruik van ouderlijk toezicht

Het ouderlijk toezicht voor smartphones biedt ouders een manier om te controleren wat hun kinderen op hun toestellen doen en beperkt hun toegang tot materiaal dat voor hen niet geschikt is om te bekijken. Zowel de iPhone als de Android-toestellen bieden ingebouwde instellingen voor ouderlijk toezicht om te helpen met inhoud en privacy beperkingen. Daarnaast zijn er andere apps die extra ouderlijk toezicht bieden. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan Norton Family Premier en FamilyTime. Hoewel deze apps zelf je kind misschien niet direct het juiste leren, bieden ze je meer inzicht in het gebruik van hun smartphones. Belangrijk is wel dat ik dit alleen aanraad bij de jongere kinderen. Is jouw zoon of dochter al wat ouder dan mag hij of zij vaak zelf weten wat er op het toestel gebeurt. Echter is ouderlijk toezicht wel handig om ervoor te zorgen dat de meest jonge kinderen niet per ongeluk bij een pornografische of gewelddadige website terechtkomen.
Door de bovenstaande tips en tricks is het mogelijk om je kind op een verantwoorde manier gebruik te laten maken van een smartphone. Hoewel er wel gevaren kleven aan het gebruik van telefoons kan je jouw kind nagenoeg altijd wel de juiste richting opsturen. Wil je meer te weten komen over de beste tips om jouw kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen? Blijf dan zeker even hier op deze site, er zijn namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden die het gezinsleven fijner kunnen maken.
Onderwijsredactie van Bijles Aan Huis - 15-04-2021