085-1303558 (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 22:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

×
Gefeliciteerd,

Leuk dat je je eerste bijlesverzoek hebt ingediend! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Meer informatie over de manier van betalen vind je overigens hier. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons opnemen!

Bruto en netto

‘Bruto’ en ‘netto’ zijn begrippen die je misschien al wel eens voorbij hebt horen komen. Deze begrippen zijn namelijk niet alleen belangrijk voor het vak economie, maar ook voor andere zaken waar je in het leven mee te maken krijgt, bijvoorbeeld als je je salaris ontvangt. Als je een bijbaantje hebt, heb je deze termen misschien al teruggezien op je loonstroken. In dit artikel leggen we uit wat bruto en netto betekenen.
bruto / netto

Het verschil tussen bruto- en nettosalaris

Als je ergens hebt gewerkt en je daarvoor geld hebt verdiend, zit er een verschil tussen je brutosalaris en je nettosalaris. Het brutosalaris is wat je werkgever betaalt voor het werk dat je hebt verricht, bijvoorbeeld 1000 euro per maand. Dit geld gaat echter niet helemaal naar jou. In Nederland moet namelijk over alles wat je verdient, belasting worden betaald. De overheid bepaalt hoeveel procent van je brutosalaris als belasting moet worden betaald, en of er nog andere belastingen en heffingen zijn die over je salaris moeten worden betaald. Deze bedragen worden door je werkgever van je salaris afgetrokken, zodat hij of zij ze aan de overheid kan betalen. Het bedrag dat daarna overblijft, bijvoorbeeld 950 euro, gaat naar jouzelf. Dit is je nettosalaris. Kortom: je nettosalaris is wat overblijft nadat van het brutosalaris de belastingen die over dat salaris betaald moeten worden, zijn afgetrokken.
bruto / netto

Bruto- en nettoprijzen

De voorgaande uitleg over bruto en netto is niet alleen van toepassing op salarissen, maar ook op andere zaken, zoals verkoopprijzen. In de winkel betaal je de brutoprijs voor een product, dat wil zeggen de prijs inclusief de btw (belasting) die aan de overheid afgedragen dient te worden. Op verschillende producten zijn verschillende btw-tarieven van toepassing: vaak is dit 21% (dus 21% van de prijs van het product moet aan de overheid betaald worden als belasting), maar voor sommige producten geldt een verlaagd tarief van 9% of zelfs 0%. Als een winkel een product verkoopt dat 10 euro waard is, en voor dat product een btw-tarief geldt van 21%, is de brutoprijs die jij als klant voor dat product betaalt 10,00 + (0,21 x 10,00) = 10 + 2,10 = 12,10 euro. De winkel moet van dit bedrag dus €2,10 betalen aan de overheid, en kan zelf €10 houden, het bedrag dat het product waard is. Bedrijven hoeven vaak, als zij producten kopen, niet de btw te betalen die consumenten hoeven te betalen. Zij betalen dan voor hetzelfde product dus de nettoprijs: in het voorbeeld hierboven €10 in plaats van €12,10.
bruto / netto

Conclusie

Zoals je hiervoor hebt gezien, zijn nettobedragen altijd lager dan brutobedragen. De reden hiervoor is dat het nettobedrag het brutobedrag is, verminderd met de belastingen die aan de overheid betaald moeten worden. Hopelijk heeft dit artikel je een idee gegeven van de manier waarop bruto- en nettobedragen berekend worden, en weet je de volgende keer dat je deze begrippen tegenkomt precies wat ze betekenen.

Dit artikel...

...Is geschreven door [naam docent].
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over economie