085-1303558 (ma-vr bereikbaar: 9:00 - 22:00)
×
Registreren of inloggen

Om een afspraak te kunnen maken of een bericht te versturen, moet je je eerst registreren. Registreren kost slechts 2 minuten!

REGISTREREN
INLOGGEN
×
Inloggen
×
Verificatiemail ontvangen

Je bent een stap dichter bij betere schoolcijfers! We hebben een mail gestuurd zodat je je account kunt activeren. Heb je geen mail in je inbox en ook niet in spam? Rechtsonder staan we graag direct voor je klaar!

×
Registreren

Registreer en boek direct de bijlesdocent die bij jou past!

Wil je bijles geven? Start aanmeldprocedure docent
×
Gefeliciteerd,

Leuk, je eerste bijlesverzoek! reageert doorgaans binnen 24 uur op je verzoek en zodra de docent bevestigd heeft, krijg je hierover bericht via de mail. Mocht je een vraag hebben, dan kan je altijd persoonlijk contact met ons teams opnemen!

Meewerkende voorwerp: wat is het en hoe herken je het?

Zinsontleding en de verschillende zinsdelen identificeren zijn een van de lastigste dingen die je docent je tijdens Nederlandse lessen kan vragen te doen. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Vandaag kijken we naar het meewerkend voorwerp, wat het is, en hoe je het snel kunt herkennen in de zin.

Wat is een meewerkend voorwerp

De naam geeft hier eigenlijk al aan wat het is: een meewerkend voorwerp is iets wat meewerkt met het onderwerp. Aan het meewerkend voorwerp wordt vaak iets gegeven.

Het meewerkend voorwerp komt in normale teksten niet vaak voor, maar het is wel handig als je het kunt herkennen, omdat dit zinsdeel ook bij andere talen (zoals Duits) vaak belangrijk is voor de grammatica.
meewerkend voorwerp

Hoe herken je een meewerkend voorwerp

Als je een zin gaat ontleden, en daarbij het meewerkend voorwerp moet vinden, zijn er een paar simpele stappen die je door kunt lopen.

Maar voordat we naar die stappen kijken, kijken we eerst naar de zinsdelen die je nodig hebt om het meewerkend voorwerp uiteindelijk te vinden: het onderwerp is de persoon of het ding die het actief aan het doen is (wie doet het?), het lijdend voorwerp is waar het mee wordt gedaan (wie/wat + gezegde + on en het gezegde bestaat uit alle werkwoorden in de zin.

Volg nu deze stappen om het meewerkend voorwerp te vinden:
  1. Zoek het gezegde, het onderwerp en het lijdend voorwerp (als deze in de zin staat).
  2. Stel de vraag: "aan/voor wie + gezegde + onderwerp (+ lijdend voorwerp).
  3. Het antwoord op deze vraag is het meewerkend voorwerp.
Er zijn een aantal werkwoorden die ook vaak een meewerkend voorwerp bij zich hebben. Dit zijn werkwoorden die iets met communicatie te maken hebben, zoals schrijven, vertellen, voorlezen, antwoorden, leren, etc. of woorden die iets met geven (of afnemen) te maken hebben, zoals aanbieden, bezorgen, leveren, verkopen, afpakken, ontnemen, etc.
nederlands

Eenvoudig te controleren

Een eenvoudige manier om te controleren of het zinsdeel dat jij als het meewerkend voorwerp hebt geïdentificeerd, dit ook inderdaad is, is door de zin te herschrijven met het woord aan/voor er in. Als dit niet in de zin past, dan is het zinsdeel waarschijnlijk toch geen meewerkend voorwerp.

Een voorbeeld hiervan is de zin: Hij gaf zijn moeder een zoen.

Hij is het onderwerp, gaf het gezegde en een zoen het lijdend voorwerp. Zijn moeder zou dus het meewerkend voorwerp moeten zijn. Om dit te controleren herschrijven we de zin:
Hij gaf een zoen aan zijn moeder.
Nu weten we dus zeker dat "zijn moeder" het meewerkend voorwerp is!

Dat is het meewerkend voorwerp!

Het meewerkend voorwerp vinden is dus niet zo lastig als het misschien in het begin lijkt. Je moet het gewoon even weten hoe het precies zit.

Dit artikel...

...Is geschreven door Maartje van Sandwijk.
Wil je bijles van deze docent?

Meer weten?

Deze bronartikels zijn geschreven door docenten van Bijles Aan Huis. Om aan kwaliteitseisen te voldoen, zijn de schrijvers met minimaal een 8 geeindigt voor het desbetreffende vak, of volgen deze een vervolgopleiding die gerelateerd is aan het onderwerp.

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Kies een vakkunddige bijlesdocent die jou verder kan helpen!

Meer artikelen en informatie

over Nederlands